"Am avut azi o discuţie la sediul PDL Bihor, în care am stabilit să anunţăm la sediul UDMR rezultatele acestei discuţii, în cadrul cărora am convenit să ne asumăm răspunderea cu privire la guvernarea locală", a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat împreună cu vicepreşedintele PDL Bihor Traian Abrudan, care l-a şi completat precizând că "discuţiile au durat două ore şi jumătate".

Potrivit prezentării făcute de vicepreşedintele PDL Bihor, organizaţia judeţeană a acestui partid a stabilit cu UDMR ca reprezentanţii Uniunii să conducă 11 din cele 43 de servicii deconcentrate din Bihor, restul de 32 urmând să fie păstrate sub conducerea democrat-liberalilor.

"Un principiu de la care am pornit a fost acela că UDMR să-şi asume răspunderea pentru serviciile deconcentrate proporţional cu ponderea populaţiei de etnie maghiară din judeţ", a mai spus Abrudan, precizând că această pondere depăşeşte cu puţin 25% din totalul locuitorilor judeţului şi, în consecinţă, aceasta este şi proporţia serviciilor oferite UDMR.

Reprezentanţii UDMR Bihor vor conduce Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu (care acum are un director coordonator de la PDL), Direcţia Finanţelor Publice, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Casa Asigurărilor de Sănătate, Casa de Pensii, Direcţia de Tineret (tot cu director PDL), Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Ape Crişuri (unde în prezent director coordonator este un reprezentant al PDL), Inspectoratul Teritorial de Construcţii şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Recipientelor sub Presiune.

PDL Bihor va continua să conducă Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională, Direcţia de Sport, Clubul Sportiv Crişul (aflat în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport), Garda Financiară, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Direcţia pentru Agricultură, Inspectoratul de Stat pentru Regim Silvic, Direcţia Silvică, Inspectoratul pentru Calitatea Seminţelor, Oficiul de Reproducţie în Zootehnie, Direcţia Agricolă, Oficiul de Consultanţă în Agricultură, Oficiul pentru Studii Pedologice, Direcţia Statistică, Oficiul Judeţean de Poştă, Inspectoratul Şcolar, Registrul Auto, Autoritatea Rutieră, Serviciul de Metrologie Legală, Loteria Naţională, Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară, Oficiul de Mobilizare a Economiei şi Pregătire a Teritoriului pentru Apărare şi sucursala Arhivelor Naţionale.

"Cea mai grea negociere a fost la Direcţia de Sănătate Publică", a spus vicepreşedintele PDL Bihor Traian Abrudan, explicând că şi UDMR "şi-a dorit mult acest serviciu, mai ales că are şi conducerea Ministerului Sănătăţii".

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a afirmat că formaţiunea sa a negociat respectând trei principii. "Am avut în vedere faptul că, dacă avem răspunderea unui Minister, este bine să avem şi structurile judeţene din subordinea respectivei structuri centrale. Pe de altă parte, am ţinut cont că încercăm să facem reparaţii morale pentru colegii noştri care au lucrat foarte bine la unele servicii, unii chiar zeci de ani, dar au fost, să zicem, rugaţi să plece, şi care acum merită o compensaţie pentru acest lucru. În fine, faptul că ne asumăm responsabilitatea pe un anume domeniu nu va însemna că trebuie să stăm în calea descentralizării", a spus Szabo Odon. Cu privire la această din urmă afirmaţie, preşedintele UDMR Bihor a explicat dând un exemplu: "Avem conducerea Ministerului Mediului, unde domnul Laszlo Borbely va realiza un proiect de descentralizare pentru ca autorizaţiile de mediu să fie eliberate pe viitor de consiliile locale şi consiliile judeţene, urmând ca din structura guvernamentală să se mai menţină doar partea de control, nu şi de reglementare. Şi atunci am considerat normal să ne asumăm răspunderea pe serviciile din acest domeniu, ca să nu se spună că ne-am împotrivi descentralizării".

Totodată, Szabo Odon a precizat că, "acolo unde nu este nevoie, noi nu vom face neapărat schimbări la nivelul persoanelor; în cazul că nu vom avea persoane despre care să fim convinşi că, profesional, vor fi o soluţie mai bună, nu vom perturba activitatea instituţiei".

În ce priveşte relaţia de parteneriat pe care UDMR o are în judeţul Bihor cu PNL, şi despre care liderii locali ai PDL au declarat că trebuie "revizuită", Szabo Odon a declarat că aceasta va fi păstrată, chiar şi în condiţiile în care "este de notorietate că la Consiliul Judeţean nu avem cele mai bune relaţii cu Radu Ţîrle".

"În perioada 2004-2008 eram la guvernare cu PSD în plan central, iar în plan local aveam parteneriat cu PDL. Între 2007-2008, la fel, eram la guvernare cu PNL la Bucureşti, dar aici am păstrat colaborarea cu PDL", a amintit preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Vicepreşedintele PDL Bihor Traian Abrudan a afirmat că formaţiunea pe care o reprezintă a renunţat, deocamdată, la cererea ca UDMR să rupă acordul de colaborare încheiat în Bihor cu liberalii după alegerile locale din 2008, spunând că "în ce priveşte administraţia locală şi cea judeţeană, colegii noştri au la această oră o relaţie cu alt partid", dar adăugând că discuţia pe această temă rămâne, totuşi, deschisă: "Avem speranţa că vom găsi, pentru binele cetăţenilor, puncte comune şi în acest domeniu".

Primăria Oradea are primar şi un viceprimar aleşi din partea PNL, al doilea viceprimar fiind din partea UDMR, iar Consiliul Judeţean are un preşedinte şi un vicepreşedinte liberali, plus un vicepreşedinte de la UDMR.

Cu o lună în urmă, preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, cerea UDMR să rupă parteneriatul local cu PNL, astfel încât, prin voturile consilierilor municipali şi judeţeni ai UDMR, democrat-liberalii să ocupe postul de viceprimar al Oradiei exercitat de Gheorghe Carp şi cel de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor deţinut de Dumitru Voloşeniuc, ambii membri ai PNL.