Buget au, pot trece la treabă! Consiliul Local a aprobat joi bugetul Primăriei şi societăţilor subordonate printre care Electrocentrale, Termoficare, CAO, ADP, OTL şi FC Bihor.

Spre deosebire de întâlnirile precedente, marcate uneori inclusiv de certuri aprinse, şedinţa de joi s-a ţinut într-o atmosferă sumbră, marcată de încetarea din viaţă a consilierului local Lucian Uniţa, decedat la Timişoara în urma unei operaţii pe cord deschis.

Întrunirea a fost deschisă de un moment de reculegere în memoria tânărului social - democrat pe care colegii de partid l-au caracterizat ca "un om extraordinar" iar despre care reprezentanţii opoziţiei nu au avut niciodată vreun cuvânt de scădere.

Un buget mai pesimist...

În acest context, bugetul local pe anul în curs a fost adoptat fără multe polemici cu 16 voturi din partea USL cu opoziţia UDMR în vreme ce reprezentanţii PDL au preferat să se abţină de la vot. Nemulţumirile udemeriştilor Ritli Ladiszlau şi Huszar Eric au fost legate de nivelul alocărilor pentru învăţământ şi sănătate unde şi-ar fi dorit sume mai mari, în vreme ce reprezentanţii municipalităţii au arătat că anul acesta Primăria va opera cu un buget constrâns de necesitatea cofinanţării proiectelor europene deja angajate.

De altfel, Direcţia Economică a Primăriei a supus aprobării Consiliului Local, în ultima clipă, un buget de venituri mai mic decât estimările de peste un miliard de lei prezentate în cadrul dezbaterilor publice din ultima săptămână.

Potrivit raportului de specialitate anul acesta municipalitatea mizează pe un venituri în valoare de 907,4 milioane lei la care a programat deja cheltuieli de 927,2 milioane lei. Diferenţa va fi acoperită din execedentul de 19,7 milioane lei realizat în anul anterior.

"Proiectul de buget a fost revizuit îndeosebi în ceea ce priveşte estimările Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională privind veniturile din proiecte unde am preferat să trecem în buget doar lucrările deja licitate şi angajate. Am vrut să nu fim foarte optimişti acum iar la sfârşitul anului să riscăm o rectificare negativă, ci să fim acum mai pesimişti dar să facem rectificări pozitive de buget de-a lungul anului", a spus Eduard Florea.

Bugete pe bandă...

În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat, rapid şi fără comentarii, bugetele societăţilor subordonate. Astfel, anul acesta, Electrocentrale mizează pe venituri de 148,8 milioane lei, reprezentând 99% din cele de anul trecut, scădere scuzabilă în condiţiile în care parte din venituri revin din iulie 2013 societăţii Termoficare, distribuitorul înfiinţat anul trecut. La rândul său, Termoficare se bazează anul acesta pe venituri de 138,2 milioane lei, de trei ori mai mult decât anul trecut când a funcţionat doar cinci luni.

În ceea ce priveşte Administraţia Domeniului Public, societatea care administrează pieţele oraşului mizează anul acesta pe venituri de 11,2 milioane lei reprezentând 78% din nivelul de anul trecut. Scăderea încasărilor este motivată de lucrările la piaţa Rogerius care vor demara anul acesta şi vor afecta în mod cert vânzările comercianţilor care vor fi mutaţi într-un cort amenajat în parcarea din faţa spitalului municipal.

Doar OTL vrea mai mult...

OTL este singura dintre societăţile municipalităţii care şi-a propus pentru anul acesta un buget de venituri mai mare decât în 2013. Societatea de transport local şi-a prognozat venituri de 53,2 milioane lei faţă de 49,4 milioane lei în 2013 pe fondul creşterii încasărilor.

În ceea ce priveşte bugetul FC Bihor, clubul îşi va finanţa anul acesta activitatea dintr-un buget de 5,68 milioane lei din care câte 1,25 milioane lei vor plăti Primăria şi Consiliul Judeţean Bihor cu titlu de cotizaţie, diferenţa fiind constituită din veniturile proprii şi veniturile din alte surse ale clubului.