Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea are mari şanse să recupereze o parte din banii cheltuiţi pentru achiziţia de echipamente de protecţie şi altele necesare în criza provocată de pandemia de Covid-19.

Unitatea spitalicească a depus spre finanţare un proiect european în valoare de 9,18 milioane de euro, intitulat „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Oradea și județul Bihor” în cadrul apelului anume lansat în Programul Operaţional Infrastructură Mare, prin care spitalele pot primi bani pentru cheltuielile realizate din 1 februarie 2020 încoace.

Urmează evaluarea

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Fondurilor Europene, spitalele din România au depus 16 proiecte, în valoare totală de 71,6 milioane de euro. Suma totală disponibilă în acest apel este de 350 de milioane de euro.

„În cadrul apelului POIM au fost depuse deja 16 cereri de finanțare în valoare de 71,6 milioane euro. Evaluarea proiectelor depuse a început imediat și estimăm că primele 10 cereri de finanțare vor fi semnate la mijlocul acestei luni. Remintesc că am lansat acest apel de proiecte, așa cum am promis, la data de 15 mai. Suplimentar, managerii spitalelor beneficiază de asistența angajaților MFE pentru a depune cât mai repede proiectele în sistemul informatic MySMIS”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, citat în comunicat.

Alte 95 de cereri de finanțare se află în pregătire și urmează să fie transmise spre evaluare în perioada imediat următoare.

Cu TIR-ul şi cu avionul

După cum BIHOREANUL a mai scris, Oradea a cumpărat 75 de tone de materiale de protecţie împotriva Covid-19 (combinezoane şi măşti, dar şi mănuşi, ochelari de protecţie, botoşei, bonete, halate impermeabile etc), din care 30 de tone au venit direct cu avionul, din China, iar restul cu TIR-uri. Valoarea totală a acestor echipamente a fost de 3,1 milioane de dolari.

De asemenea, pentru spitalele orădene s-au cumpărat dotări pentru secţiile de Terapie Intensivă şi UPU: injectomate, ventilatoare mecanice, monitoare, etc.

Primarul Ilie Bolojan şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor, au anunţat la începutul lunii mai că vor depune spre finanţare un proiect european pentru decontarea achiziţiilor făcute în lupta cu coronavirusul.