Primăria preia casa Darvas la Roche, din strada Iosif Vulcan, pe bucăţi. La o jumătate de an după ce Administraţia Imobiliară Oradea a cumpărat de la un proprietar privat apartamentele 3 şi 6 cu 200.000 euro, Consiliul Local a aprobat joi, achiziţionarea altor două din cele şase locuinţe din clădire. Ultimele două apartamente se află în proprietatea Statului Român şi administrarea oraşului.

Municipalitatea va cumpăra cu 178.000 euro apartamentele 2 şi 5. Conform înţelegerii făcute AIO, îi va plăti proprietarului un avans de 15.000 euro şi îi va ceda un apartament din strada Republicii 15, estimat la 34.900 euro. Diferenţa rămasă, de 128.100 de euro, va fi achitată vânzătorului până la 1 martie 2016.

Primăria va prelua de la proprietarii privaţi casa Darvas la Roche pentru a amenaja aici un muzeu Art Nouveau. Considerată cea mai originală casă din Oradea, clădirea ridicată între anii 1911-1912 după proiectul celebrilor fraţi arhitecţi Laszlor şi Joszef Vago, a fost şi prima reşedinţă individuală în stilul vienez secession din oraş. Pe lângă obiecte de epocă, odată transformat în muzeu, imobilul va putea adăposti inclusiv ateliere de restaurare.

Fără ridicări!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au hotărât, rapid şi fără comentarii, eliminarea din regulamentul de parcări a tuturor referirilor la activitatea de blocare şi ridicare a autovehiculelor. În fond, modificarea regulamentului a constituit doar o formalitate întrucât aceasta a fost impusă prin Decizia 9 din 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa Supremă a constat pe 25 mai, la sesizarea Avocatului Poporului, că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, deci au fost adoptate cu depăşirea competenţei ce le revine.

Începând din 26 mai, municipalitatea a parcat în garajul OTL autospecialele de ridicat maşini până la reglementarea acestei activităţi printr-o lege. Care nu a mai apărut.

Sedii pentru ONG-uri

Tot legat de activitatea AIO, consilierii locali au aprobat organizarea unei sesiuni de depunere a dosarelor pentru spaţiile destinate organizaţiilor non-profit. ONG-urile, de la asociaţii şi fundaţii la ligi sau simpli artişti, vor putea să depună dosare pentru obţinerea unui spaţiu în perioada 14 decembrie 2015 - 29 ianuarie 2016.

În prezent un număr de 116 organizaţii deţin în chirie sau comodat spaţii cu altă destinaţie decât de locuinţă aflate în administrarea Consiliului Local. Având în vedere că în perioada următoare municipalitatea va analiza activitatea acestora este de aşteptat ca unele ONG-uri să rămână fără spaţii de la Primărie.

Se "scumpesc" chiriile

Pe de altă parte, tot joi, aleşii orădenilor au aprobat valoarea reevaluată a blocurilor ANL din străzile Ştefan cel Mare şi Decebal. Actualizarea valorii imobilelor se va reflecta în chiria aferentă  locuinţelor proprietate de stat calculată astfel încât să asigure recuperarea investiţiei într-o perioadă de 30 de ani.

Astfel, la o valoare recalculată de aproximativ 20.000 euro pentru un apartament cu o cameră şi 26.000 de euro pentru un apartament cu două camere în Bulevardul Ştefan cel Mare, chiria lunară va fi majorată de la 120 lei la 2012 lei pentru un apartament cu o cameră şi 280 lei pentru unul cu două camere.

La fel, chiria lunară pentru un apartament cu o cameră din Bulevardul Decebal, estimat la 21.000 euro va creşte de anul viitor de la 87 lei la 281 lei iar pentru un apartament cu două camere, de circa 29.000 euro, chiria se va majora de la 281 la 291 lei. Mai aproape de preţurile practicate pe piaţă, dar oricum sub ele...