USR-PLUS şi UDMR Bihor se pregătesc să-şi propună reprezentanţi care să ocupe câte o funcţie de subprefect al judeţului după ce, în urma negocierilor purtate la Bucureşti de liderii partidelor din coaliţia guvernamentală, nu au reuşit să o obţină pe cea de prefect. BIHOREANUL a aflat cine sunt marii favoriţi ai celor două formaţiuni: un fost poliţist şi un fost director.

Reprezentantul USR-PLUS ar urma să-l înlocuiască pe actualul subprefect Horia Carţiş, care a fost susţinut de PMP, iar cel al UDMR pe actualul subprefect Fenesi Tibor, pentru care partidul maghiar are planuri de avansare în Guvern.

Omul lui Dehelean

Potrivit surselor din cadrul USR-PLUS Bihor, pentru ocuparea funcţiei de subprefect este vizat Marius Şovarschi, unul dintre apropiaţii fideli deputatului Silviu Dehelean, cel care conduce de facto filiala USR Bihor după demisia forţată în urma alegerilor locale de anul trecut, când cele două partide nu au reuşit să obţină niciun primar în Bihor şi niciun consilier judeţean ori consilier municipal în Oradea.

"În partid se ştie că jocurile se fac pentru Şovarschi", "Şovarschi este preferatul lui Dehelean", au declarat BIHOREANULUI mai mulţi membri ai USR Bihor, în timp ce deputatul neagă. "Noi încă nu am discutat, o să pregătim întâi un set de criterii care să fie aprobat de conducerea filialei şi vom vedea cine îndeplineşte condiţiile", a spus Silviu Dehelean.

Marius Şovarschi (37 ani) este, de altfel, fost preşedinte al USR Oradea şi fost candidat la Consiliul Local Oradea. El a fost ofiţer de Poliţie de Frontieră din 2004 până în 2009, când a demisionat. Formal, este proprietarul şi administratorul a două firme care, însă, nu au activitate. După cum reiese din ultimele declaraţii de avere şi de interese, bărbatul a trăit din salariile încasate de soţie, procuror la Aleşd, din alocaţiile celor doi copii şi dintr-o indemnizaţie încasată ca membru al Biroului Electoral Judeţean, în care a reprezentat anul trecut USR-PLUS.

"De fapt, Şovarschi este, alături de şeful de cabinet parlamentar, unul dintre şoferii deputatului Silviu Dehelean. Este unul dintre oamenii lui de încredere", afirmă surse din USR Bihor.

Şi omul lui Szabo Odon

În ce priveşte favoritul pentru funcţia de subprefect al judeţului din partea UDMR Bihor, surse din cadrul partidului susţin că şansele cele mai mari le are Bothazi Nandor, care a fost în cărţi şi pentru ocuparea funcţiei de prefect, în condiţiile în care UDMR se pregăteşte să-s propulseze pe actualul ocupant al funcţiei de subprefect, Fenesi Tibor, pe o funcţie guvernamentală, mai precis ca secretar general al Ministerului Dezvoltării, condus de marghiteanul Cseke Attila.

Absolvent al Facultăţii de Drept din Oradea, Bothazi Nandor a fost o scurtă vreme consilier judeţean din partea UDMR, iar în 2017 a fost numit de fosta conducere a Consiliului Judeţean Bihor director adjunct la Direcţia de Evidenţa Persoanelor Bihor, subordonată CJ.

La finele anului trecut, în urma reorganizărilor iniţiate de actualul preşedinte Ilie Bolojan, funcţia sa a fost desfiinţată.

Întrebat de BIHOREANUL cu privire la susţinerea pe care UDMR Bihor i-ar acorda-o lui Bothazi pentru ocuparea funcţiei de prefect, preşedintele executiv al filialei, Szabo Odon, a negat şi el, susţinând că informaţiile ar fi "minciuni şi aberaţii securistoide".

Nici preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, nu a dorit să facă vreun comentariu privind persoana vizată pentru a ocupa funcţia de subprefect.