Construcţia noului CET pe gaz este disputată de trei asocieri de firme din Ungaria, Slovacia şi Italia. La cea mai mare mare licitaţie din istoria Oradiei s-au înscris, până la termenul limită de luni dimineaţă, asocierile de firme: Construcţii Bihor şi OTF Fovallalkozo (Ungaria), Romelectro şi Istroenergo Group (Slovacia), respectiv Elsaco Engineering şi STC spa (Italia).

"Având în vedere că este vorba de o lucrare de o mare anvergură, este foarte bine că la licitaţie au venit trei ofertanţi. Această concurenţă va trebui să se reflecte în calitatea ofertelor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului, începând de marţi, funcţionarii municipalităţii vor începe analiza ofertelor, proces care ar putea să dureze săptămâni sau chiar luni, în funcţie de documentele depuse de firme la dosar.

"Dacă toate documentele sunt clare, am putea avea un câştigător deja peste două - trei săptămâni. Dată fiind însă complexitatea licitaţiei, ne aşteptăm să fie nevoie să cerem clarificări pe diferite aspecte. Oricum, ne dorim să lucrăm aşezat şi să facem cea mai bună alegere pentru oraş", a spus Mircea Mălan.

Dată fiind complexitatea documentaţiei depuse de firmele înscrise la licitaţie, numai procedura de deschidere a ofertelor a durat mai bine de trei ore.

Surse apropiate licitaţiei au povestit că, spre deosebire de experienţa licitaţiilor anterioare, când preţurile ofertate de participanţi au coborât cu până la 40% sub cele estimate, firmele participante la licitaţia de luni au cerut preţuri la limita celor 55 milioane de euro puse la bătaie de municipalitate.

Astfel, una dintre asocieri a ofertat un preţ peste cel de 242,9 milioane lei estimat de primărie, dar în limita procentului de 10% permis de caietul de sarcini, o asociere de firme a cerut cu doar 15 bani sub preţul estimat, iar cea de-a treia asociere a ofertat un preţ mai mic, dar totuşi apropiat celui estimat. Adjudecarea licitaţiei se va face pe criteriul celei mai bune oferte tehnico-economice, aşa că preţul nu va fi criteriul determinant de stabilire al câştigătorului.

Mega-licitaţia are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40MW electric, livrată la cheie. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va face atât proiectarea cât şi execuţia lucrării şi se va ocupa inclusiv de instuirea angajaţilor care vor opera noua centrală. Acesta va trebui să îşi asume un termen de finalizare a lucrărilor de 18 luni sub sancţiunea unor penalităţi de minim 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârzire.