După ce a încheiat anul 2022 prezentând o sumedenie de proiecte de cercetare finalizate sau pe cale să înceapă, Universitatea din Oradea a început noul an cu o veste proastă: nu are nici măcar un proiect de cercetare eligibil între cele 200 pe care Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării le-a selectat spre finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, printr-o axă menită să stimuleze colaborarea cu cercetători din străinătate.

Nu pentru că n-ar fi reuşit să convingă finanţatorul, ci pentru că nici n-a concurat! Lista instituţiilor care vor primi bani este deschisă de universităţi de top, precum cea din Bucureşti ori cea din Cluj, fiecare cu câte zeci de proiecte depuse, cuprinzând şi instituţii academice mai mici, cum ar fi Universitatea din Suceava, cu cinci proiecte eligibile, ori cea din Braşov, cu trei proiecte.

Universitatea din Oradea n-a înscris nici măcar o idee, pentru simplul motiv că nu şi-a găsit niciun cercetător din afara ţării, fie român din diaspora, fie străin, care să îşi dorească să deschidă noi direcţii de cercetare în România, o condiţie obligatorie pentru finanţarea proiectelor.

O dovadă că Universitatea orădeană e atractivă doar pentru acei străini cărora să le pună ştampila pe diplome...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!