Centrul oraşului începe să îşi recapete strălucirea de altădată. Constructorii şi-au coborât săptămâna trecută schelele de pe faţada reabilitată a casei Poynar dinspre clădirea Teatrului Regina Maria.

Conform unui comunicat al municipalităţii, până în prezent imobilul a fost reabilitat în proporţie de 40%. Lucrările, începute în luna martie, au fost suspendate din cauza timpului nefavorabil şi urmează să fie finalizate în prima jumătate a anului viitor.

Până în prezent au fost executate reparaţiile la ornamentele, tâmplăria, tencuiala şi balcoanele celor două faţade exterioare. Constructorii au mai finalizat refacerea acoperişului din eternit, repararea şi vopsirea acoperişului din tablă la cupola turn şi urmează să fie executate reparaţiile la calcanul care se vede din Piaţa Ferdinand, la faţada dinspre strada Nicolae Grigorescu şi curtea interioară.

"Apreciem înţelegerea importanţei reabilitării acestei clădiri de către proprietari. Lucrările nu se puteau realiza dacă proprietarii nu semnau contractele de finanţare şi ipotecă", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

În plus, reabilitarea faţadei imobilului ar fi fost mult mai greoaie fără implicarea furnizorilor de servicii. "Mulţumim Distrigaz, Electrica, Telecom, RDS@RCS, care sprijină acest program de reabilitare, prin lucrări ce presupun îndepărtarea de pe faţadă a instalaţiilor aparente", a spus, la rândul său, Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Lucrările de reabilitare a casei Poynar fac parte din programul municipalităţii de reabilitare a faţadelor din centrul istoric, prin care proiectul tehnic a fost realizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor, iar municipalitatea acordă un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor.

Diferenţa de 80% se acordă locatarilor printr-un credit rambursabil cu rate pe 5 ani, fără dobândă. Lucrările de reabilitare vizează refacerea ornamentelor distruse, repararea acoperişului, a jgheaburilor şi a burlanelor, şi repararea tencuielilor distruse de timp.

Valoarea investiţiei este de 431.180 lei fără TVA, din care s-au făcut deja plăţi în valoare de 148.800 lei. Lucrările sunt efectuate de firma Constructorul Sălard şi au un termen de execuţie de 12 luni.