Scor extrem de strâns în alegerile liberalilor. Viceprimarul Florin Birta a câştigat miercuri seară preşedinţia PNL Oradea, fiind votat de 403 liberali, la numai 7 voturi diferenţă faţă de contracandidatul său, Mircea Mălan, preferat de 396 alegători. 80 de voturi au fost anulate.

Scorul din alegerile interne denotă, în premieră, o împărţire a liberalilor orădeni în două tabere egale, în ciuda pronosticurilor unor jurnalişti, care îl acreditau pe Birta, văzut ca omul primarului Ilie Bolojan, drept câştigător detaşat al alegerilor.

"Să uităm aceste alegeri"

Ales la mustaţă preşedinte al filialei municipale, Birta a declarat pentru BIHOREANUL că îşi doreşte ca lucrurile să intre pe făgaşul normal, vrând să treacă peste criticile acide formulate de oponentul său.

"Faptul că am câştigat aceste alegeri nu va schimba nimic. Voi avea cu Mircea Mălan şi cu colegii din partid aceeaşi relaţie normală şi civilizată pe care am avut-o până acum", a declarat noul preşedinte.

Noul preşedinte al PNL Oradea spune că vrea să reconstruiască unitatea filialei. "Vreau să uităm cât mai repede aceste alegeri şi să fim din nou o echipă formată din toţi membrii partidului, indiferent dacă m-au susţinut sau nu. Trebuie să ne pregătim pentru bătăliile următoare din anul 2019, când vor avea loc alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, şi 2020, când vor avea loc alegeri parlamentare şi locale", a spus Birta.

Sub tensiune

Alegerile de miercuri s-au dovedit extrem de tensionate. Mircea Mălan a reclamat, în discursul său, o campanie murdară în care s-au făcut presiuni asupra membrilor să voteze cu "un anumit candidat" şi chiar ar fi fost reclamat la DNA pentru fapte de corupţie.

Acuzaţiile lui Mălan au creat rumoare. Voci din sala plină ochi i-au cerut liberalului să nominalizeze persoanele care au făcut presiuni asupra membrilor PNL, fără ca acesta să spună însă şi nume.

Atacul liberalului se pare că l-a luat prin surprindere pe contracandidatul său, Birta aruncând sălii priviri mirate.

Au numărat voturile de trei ori!

Votul efectiv a durat mai bine de o oră. Liberalii au fost chemaţi pe scenă în ordine alfabetică pentru a-şi exprima opţiunea pentru mai multe funcţii, de la cele de preşedinte şi prim-vicepreşedinte până la cele de vicepreşedinte şi trezorier.

Având în vedere numărul mare de participanţi, scrutinul s-a derulat cu încetinitorul, iar numărătoarea voturilor s-a întins până după miezul nopţii.

Spre exemplu, voturile exprimate pentru funcţia de preşedinte şi anulate ca neconforme au fost numărate de trei ori pentru că, dat fiind scorul extrem de strâns, ar fi putut răsturna foarte uşor rezultatul alegerilor.

Campania din interiorul PNL va continua săptămâna viitoare cu alegerea preşedintelui filialei judeţene, singurul candidat anunţat deocamdată fiind primarul Ilie Bolojan, pentru a se încheia în luna iunie cu alegerea conducerii la nivel naţional.

Citeşte şi: Alegeri la PNL Oradea: Viceprimarul Mircea Mălan acuză o campanie murdară, în care a fost reclamat la DNA pentru corupţie