Nu bine s-a predat noua stradă pietonală Aurel Lazăr, că deja spoturile au început să fie sparte. Bilanțul este generos: 12 bucăți distruse, plus - semn că există un Dumnezeu al constructorilor - baia de ulei a unei mașini. Nu pot pricepe de ce, dacă tot facem spații pietonale, mai lăsăm mașinile să circule pe acolo.

Sigur, mi se va spune că e pentru riverani. Cum pe aceștia nu-i poți deosebi după figură sau marca mașinii, practic circulă fiecare cum vrea. Și dacă pe șoferi nu-i poți nicicum dresa, poate se va reuși cu câinii, pentru că gazonul a început să se îngălbenească în jurul pomilor udați de patrupede.

Pe marea pietonală de pe Alecsandri, la fel. Nu trece un minut fără să apară un „riveran” care să spintece mulțimea. Ca să sporească aglomerația, și mașina Poliției Locale se bagă în seamă, chit că organelor nu le-ar strica puțin mers pe jos. La fel ca pe Aurel Lazăr, și pe Alecsandri unii șoferi au reușit să intre în grilajele de protecție a pomilor, semn că neamul lui manivelă nu e doar indolent, ci și nepriceput.

Drumul din fața Primăriei și a Episcopiei Greco-Catolice e frământat zilnic de sute de mașini care, în niciun caz, nu respectă pietonii și limitarea de viteză. Cum tot se preconizează ca strada Episcop Pavel să devină pietonală, chiar nu mai are rost să vedem mașini în zonă. Acestea pot ocoli centrul prin spatele Primăriei, lăsând loc liber pietonilor.

Mai vreți exemple de riverani care blochează aleile? Pe strada Emilian Chitul, zeci de șoferi parchează ca să profite că zona nu e taxată. Cum între mașini și pista pentru bicicliști nu rămâne niciun pic de spațiu, pietonii nu au decât să o ia direct prin Criș.

La noi nu merge cu jumătăți de măsură. Ori se interzice total accesul mașinilor, ori dăm drumul la circulație. Măcar atunci vom ști că trebuie să ne ferim.