Noul CET pe gaz, construit de municipalitate cu ajutorul unei cofinanţări europene în curtea Electrocentrale, va fi administrat de Termoficare.

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, concesionarea noii centrale, cu o valoare de 223,7 milioane lei fără TVA, către societatea de termoficare. Durata contractului va fi de şapte ani.

Potrivit raportului de specialitate, Primăria a făcut această propunere "având în vedere faptul că operatorul serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Oradea este societatea Termoficare Oradea".

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene are o putere instalată de 45 MW electric.

Aceasta este dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale, până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. Centrala a fost construită de asocierea firmelor reprezentată de Elsaco Engineering şi STC, iar în cursul acestei săptămâni se derulează procedura de recepţie a instalaţiilor.

Garantat 20 de ani

Tot în şedinţa de miercuri, aleşii orădenilor au aprobat contractul de mentenanţă a noii centrale pe gaz încheiat între Termoficare Oradea şi General Electric International Wilmington - Sucursala România, în urma procedurii de licitaţie derulate în primăvara acestui an.

Contractul, cu o durată de 120.000 ore de funcţionare a turboagregatului, sau 20 de ani de la data semnării contractului, oricare va interveni prima, are o valoare de 146,1 milioane lei.

Dată fiind valoarea marea a contractului, prin hotărârea de miercuri municipalitatea s-a obligat faţă de General Electric să aloce fonduri către operatorul centralei, pentru ca acesta să îşi poată acoperi cheltuielile cu înlocuirea camerei de ardere a utilajului în anii 2020 şi 2028 şi schimbarea motorului turbinei cu gaz în 2024 şi 2033. În plus, municipalitatea s-a obligat să asigure centrala împotriva tuturor riscurilor.

Noua centrală pe gaz, aflată încă în probe, va fi pusă în funcţiune după închierea contractului de mentenanţă.

Se scumpeşte încălzirea!

Dacă eliminarea poluării făcute de vechiul CET pe cărbune prin trecerea funcţionării centralei pe combustibil gazos este o veste bună, majorarea preţului gigacaloriei pe fondul folosirii unui combustibil mai scump nu este la fel de plăcută.

Aleşii orădenilor au hotărât miercuri, la propunerea Termoficare, majorarea preţului gigacaloriei de la 243,46 lei la 294,76 lei începând din 1 iulie. Scumpirea agentului termic cu 21% intervine ca urmare a impactului preţului gazului în tariful final.

În ciuda acestui fapt, conform Hotărârii de Consiliu Local adoptată miercuri orădenii vor plăti în continuare tot 240 lei pe gigacalorie, diferenţa de 54,76 lei urmând să fie acoperită de la bugetul local cu titlu de subvenţie. În prezent, subvenţia pe gigacalorie este de numai 3,46 lei.