Înjurături, semne obscene, bătăi. Şoselele au devenit un imens ring de K1, în care şoferii aplică legea pumnului, a bâtei şi a cuţitului.

Un orădean i-a rupt piciorul unei şoferiţe care nu i-a dat prioritate, iar un altul a luat la pumni un pensionar pe motiv că acesta nu a traversat strada îndeajuns de repede, fără să-i pese că de faţă era şi nepoţica acestuia, în vârstă de numai 2 ani.

De departe cel mai grav caz este, însă, cel legat de "pedeapsa" aplicată de o familie de ţigani unei tinere din Curtuişeni care, pe bicicletă fiind, a atins un puradel ce-i sărise în faţă. Tânăra a fost bătută de rudele ţigănuşului, iar apoi a fost răpită de acasă şi dusă cu forţa în faţa procurorilor ca să-şi retragă plângerea...

Şoferie cu pumnii

"Hai odată, moşule, că io circul pe benzină!". Aşa a început discuţia dintre Daniel Cilibiu, un orădean de 35 de ani, aflat la volanul unui Hyundai Accent cu numărul BH-08-ZNY, şi un pensionar, Constantin Moşincat, care traversa pe trecerea de pietoni din Piaţa Unirii, în apropierea Episcopiei Greco-Catolice, pe culoarea verde a semaforului, cu nepoţica de 2 ani în braţe. Nemulţumit că bătrânul a avut obrăznicia să-i arate semaforul, bărbatul s-a înfuriat, a coborât din maşină şi, neţinând cont de copilaş, l-a luat la palme şi pumni pe bătrânel. Iar când acesta a căzut, i-a mai dat şi un picior în stomac. Când a terminat, s-a urcat în maşină şi a plecat.

Incidentul s-a petrecut pe 23 mai, iar săptămâna trecută Cilibiu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Oradea, pentru lovire.

Palme cu prioritate

Francisc Moiseiu Szekely, un alt orădean nervos la volan, s-a luat de o şoferiţă neatentă. Femeia ieşea cu maşina dintr-o parcare şi a frânat la limită, înainte de a pătrunde pe carosabil, evitând în ultimul moment ciocnirea cu autoturismul lui Szekely, care circula pe drumul cu prioritate.

Bărbatul a oprit şi el, cât să-i amintească de origini, iar şoferiţa i-a replicat cu un semn obscen, chestiune care nu i-a picat bine individului. Drept pentru care s-a dat jos din maşină şi i-a tras o palmă. Apoi, când femeia a deschis portiera şi a dat să coboare, i-a trântit-o peste picior, rupându-i gamba.

Victima, Ioana Ardelean, a stat mai bine de o lună cu piciorul în ghips, iar bătăuşul a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală, fiind condamnat, miercuri, 22 septembrie, la un an de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri morale de 10.000 de lei.

Corecţie cu sapa

Mult mai rău a păţit-o, însă, Horvath Timea, o tânără de 20 de ani din Curtuişeni, care a rămas fără splină tot din cauza unei altercaţii "în trafic". Pe 4 august, pe bicicletă fiind, pe o uliţă din sat, tânăra a atins un puradel care i-a sărit în faţă. Deşi copilul s-a ales doar cu câteva julituri, a fost un motiv suficient pentru rudele acestuia ca s-o ia la bătaie. Fata a fost trasă de pe bicicletă, lovită cu pumnii şi picioarele de Balazs Csaba şi Ildiko, unchiul şi mătuşa puradelului. Apoi, ca şi când nu ar fi fost de ajuns, Ildiko a luat şi o sapă, pe care a rupt-o pe spatele nefericitei bicicliste.

Timea a fost internată în stare gravă la Spitalul Judeţean, cu multiple leziuni şi ruptură de splină, din cauza căreia, spun medicii, aproape 1,5 litri de sânge i s-au acumulat în abdomen, punându-i viaţa în pericol.

Răpire de "musai"

O lună a zăcut tânăra în spital, timp în care procurorii Parchetului Bihor au început cercetările împotriva lui Balazs Csaba şi Ildiko pentru tentativă de omor. Miercurea trecută, cei doi au fost reţinuţi de poliţişti şi aduşi în faţa procurorilor, la audieri.

În acest timp, însă, fratele celor doi, Balazs Antal, şi un prieten al acestuia, au tăbărât în casa Timeei, au luat-o pe sus şi au adus-o cu forţa la Oradea, obligând-o să declare că, de fapt, fusese bătută de propriul tată, nicidecum de Ildiko şi Csaba. Ca să fie mai convingători, i-au pus în buzunar şi 1.000 de lei, "ca avans". "Dacă cei doi ies din arest, îţi voi da mai mulţi bani", i-a promis Antal tinerei.

Atât doar că, în faţa procurorilor, Timea a spus adevărul, motiv pentru care procurorii i-au dus pe toţi cei patru ţigani în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. "Inculpaţii au încercat să îngreuneze şi să zădărnicească aflarea adevărului, iar faptele lor demonstrează că lăsarea în libertate prezintă un pericol social concret pentru ordinea publică", se arată în motivele arestării dispuse de Judecătoria Oradea.

Pedepse mai aspre

09 Cristi Danilet_1.jpgInterpelat de BIHOREANUL pe marginea acestui fenomen, judecătorul Cristi Danileţ (foto) susţine că, în ultimii doi ani, numărul agresiunilor în trafic sau comise ca urmare a unor incidente rutiere s-a dublat. "Şoferii se urcă tot mai des băuţi la volan, înjură, dau cu pumnii, profitând de faptul că până acum pedepsele erau minore, adică amenzi administrative sau închisoare cu suspendare", relatează magistratul.

Acum, însă, situaţia s-a schimbat. Pentru a opri fenomenul, judecătorii orădeni au început să sancţioneze mai aspru asemenea fapte, dispunând pedepse cu executare în Penitenciar, mai ales în cazul făptaşilor care nu se prezintă la şedinţele de judecată ori care recurg la minciuni şi angajează martori falşi pentru a scăpa de răspundere. "Trebuie să înţeleagă toţi că legea e lege şi în trafic", spune Cristi Danileţ. Chiar dacă nu tuturor le convine...


"În general, în Bihor agresivitatea în trafic este mai redusă decât în alte zone, poate şi pentru că ardelenii sunt mai temperaţi"

comisarul şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor


Amenzi pentru obscenităţi

09 Dorin Sava.jpgAgresivitatea în trafic, în cazul "proferării de injurii sau al folosirii de gesturi obscene", este sancţionată contravenţional cu amendă între 200 şi 1.000 lei, potrivit Legii 61/1991 care stabileşte şi sancţionează încălcările normelor de convieţuire socială. Totodată, potrivit Codului Rutier, "săvârşirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic" sunt sancţionate cu de la 9 până la 20 de puncte amendă. Orice alte agresiuni, chiar dacă sunt comise în trafic, cad sub incidenţa legilor civile sau penale, nefiind prevăzute în Codul Rutier.

"Agresivitate în trafic înseamnă şi bătăile, dar şi slalomurile ori frânarea bruscă intenţionată", declară comisarul şef Dorin Sava (foto), şeful Poliţiei Rutiere Bihor. Sancţionarea mai aspră a acestor fapte este prevăzută într-o iniţiativă legislativă aflată în dezbatere în Parlament, care prevede - pe lângă celelalte sancţiuni, penale sau contravenţionale - şi ridicarea permisului pentru o perioadă între 6 luni şi un an. "Oricum, este o chestiune discutabilă şi va fi foarte greu de probat", spune Sava, cu scepticism.