Pedagogul de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Oradea, reţinut după ce a pipăit un elev în sala de sport, a fost arestat preventiv joi, pentru 30 zile, sub acuzația de agresiune sexuală.

Măsura a fost dispusă de Judecătoria Oradea şi mai poate fi contestată de bărbat la Tribunalul Bihor.

După cum BIHOREANUL a relatat, pedagogul Dalacsi Felix a fost reţinut miercuri de poliţiştii orădeni, ca urmare a unui incident care a avut loc luni seara, în sala de sport din Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, pe care conducerea şcolii o lasă deschisă ca elevii din internat să poată face mişcare şi după orele de curs.

Victima este un elev în vârstă de 15 ani, cazat în internat. Acesta se afla în sala de sport când pedagogul a intrat peste el şi a început să-l pipăie pe mâini şi picioare. Şocat de gest, a doua zi dimineaţa, adolescentul s-a prezentat în biroul directorului şcolii şi a reclamat agresiunea.

„Copilul a venit la mine marți dimineață și mi-a povestit ce s-a întâmplat luni seară în sala de forță de la etajul IV al internatului, un spațiu pe care elevii îl au la dispoziție pentru a face mișcare. Mi-a spus că a fost molestat, mi-a relatat cum, iar eu l-am sunat imediat pe pedagogul acuzat și l-am chemat la mine în birou. A venit, a recunoscut tot și și-a dat demisia pe loc”, a declarat directorul Gabriel Mic, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Conducerea şcolii i-a anunţat pe părinţii băiatului, dar şi Poliţia şi Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor. 

Dalacsi lucra din 2021 ca pedagog în internatul Liceului tehnologic Constantin Brâncuşi. În urma audierilor, el a fost reţinut, iar joi a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă, ce a fost admisă de instanţă.

Bărbatul este anchetat pentru agresiune sexuală. Codul penal pedepseşte fapta cu închisoare între 2 şi 7 ani, însă în cazul pedagogului procurorii au reţinut că adolescentul "se afla în îngrijirea sa şi a abuzat de poziţia recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului”, situaţie în care Codul penal înăspreşte limitele de pedeapsă, care sunt între 3 şi 10 ani.

Inspectorul şcolar general cere "evaluări temeinice"

Tot, joi, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat că astfel de situații grave ar putea fi evitate dacă angajații din învățământ ar fi evaluați temeinic la controalele medicale anuale pe care le fac. Declaraţia a fost făcută într-o conferință de presă, răspunzând întrebării BIHOREANULUI despre ce ar trebui făcut ca școlile să fie locuri sigure pentru elevi. "M-aș bucura dacă personalul medical de specialitate ar fi mult mai atent atunci când emite aceste avize”, a spus el, precizând că Dalacsi Felix avea actele medicale la zi, fiind considerat de medicii care l-au evaluat apt pentru a lucra în învățământ.

„Nu ne dorim personal angajat în sistemul de învățământ preuniversitar care să nu respecte un minimum de deontologie profesională, indiferent de poziția pe care o ocupă. Urmează ca în perioada imediat următoare să transmit în mod oficial o adresă scrisă către DSP și Colegiul Medicilor, prin care îi voi ruga să ne asigure sprijin, ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a mai declarat Horea Abrudan.

Noi acuzații

Dalacsi Felix lucra în internatul Liceului tehnologic Constantin Brâncuși din 2021 și, potrivit directorului Gabriel Mic, nu a fost niciodată reclamat pentru niciun fel de faptă care să încalce legea sau normele deontologice.

Totuși, împotriva lui Dalacsi apar noi mărturii, care arată că acesta avea apucături nefirești de mulți ani și care sugerează că mai mulți minori ar putea fi victimele lui. Un orădean a declarat BIHOREANULUI că a fost abuzat sexual de același Dalacsi în 2002, în timpul unei tabere de vară.

Atunci, victima avea 14 ani și, din rușine, nu a reclamat fapta, mărturisind că acum regretă asta, pentru că tăcerea i-a permis agresorului să continue să abuzeze și alți copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!