Pedeapsă mai mult decât blândă pentru fostul prodecan al Facultăţii de Medicină Oradea, Constantin Romanul, reţinut pe 26 iunie anul trecut după ce a fost prins în flagrant în timp ce încasa de la stundenţii medicinişti şpăgi între 50 şi 200 euro, "preţul" unei note de trecere la examen.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, medicul dezvoltase o adevărată industrie, cunoscută şi transmisă de la o generaţie de studenţi la alta, iar procedura era simplă. Banii se puneau într-un plic şi trebuiau duşi la cabinetul medicului de la Spitalul Judeţean, în săptămâna dinaintea examenului, dimineaţa între 7.00 şi 7.30.

Inculpat pentru luare de mită în formă continuată, în două dosare penale care ulterior s-au conexat, Romanul a primit, luni, sentinţa la Tribunalul Satu Mare: 2 ani de închisoare cu suspendare.

Pedeapsa este mai mult decât blândă în condiţiile în care ditamai profesorul universitar, doctor în ştiinţe medicale, vindea de ani de zile notele de la examene şi a fost dovedit că a încasat doar într-o singură zi, şpăgi de la 25 de studenţi, fapte pe care le-a şi recunoscut.

Hotărârea instanţei nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată de procurori, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Între timp, Romanul, care  a fost trimis în faţa instanţei în stare de arest domiciliar, a scăpat de "carceră", fiind eliberat sub control judiciar.

După cum se ştie, Constantin Romanul a fost prins în flagrant, pe 26 iunie, taxându-şi studenţii cu câte 200 euro pentru a-i promova la examenul pe care aceştia urmau să-l susţină cu el.

Universitarul, medic şi şef de secţie la Secţia Oro-Maxilo-Facială, a fost ridicat din cabinetul său din Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi reţinut, instanţele de judecată respingând însă cererea de arestare formulată pe numele lui de procurori, măsură pe care au înlocuit-o cu arestul la domiciliu.

Citiţi despre cum vindea universitarul notele ca pe o legătură de ceapă în piaţă în articolul:

Împăratul şpăgilor: Cum a ajuns Romanul să fie săltat pentru luare de mită