Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în dosarul inspectorului Liviu Bota de la Registrul Auto Român Bihor, acuzat de luare de mită, după ce a "iertat" o şoferiţă care circula fără tobă de eşapament la maşină în schimbul unei şpăgi de 300 lei şi o masă la restaurant.

Este vorba despre un dosar trimis în faţa instanţei în luna mai 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor,  în care inspectorul a fost inculpat alături de intermediarul şpăgii, Gheorghe Jurcă, un om de afaceri din comuna Budureasa, acuzat la rândul lui de complicitate la dare şi luare de mită.

Potrivit rechizitoriului, fapta s-a petrecut pe 12 iulie 2012, când inspectorul a constatat neregulile la maşina şoferiţei şi când, pentru a nu consemna defecţiunile, a cerut banii şi a beneficiat de plata unei consumaţii la un restaurant din Ştrandul Beiuş prin intermediul lui Jurcă.

Pe 29 noiembrie anul trecut, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea lui Bota la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce Jurcă a scăpat cu o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu a fost, însă, definitivă iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea. S-a terminat miercuri, cu o soluţie mult mai blândă pentru fostul inspector al RAR Bihor. Instanţa a dispus suspendarea pedepsei care i-a fost aplicată pe o perioadă de probă de 6 ani.

În cazul lui Jurcă, însă, Curtea a decis să menţină soluţia Tribunalului, ca fiind temeinică şi legală. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.