Curvele, vandalii, vitezomanii, cerşetorii şi ghinioniştii prea săraci ca să-şi poată plăti amenzile pot, de-acum, să-şi cureţe păcatele cu mătura.

Primii contravenienţi cărora instanţele de judecată le-au convertit amenzile în muncă în folosul comunităţii au fost daţi săptămâna trecută în grija Primăriei, pentru a fi puşi la lucru. Aceştia îşi răscumpără greşelile făcând curăţenie în celebrul ghetou ţigănesc Ţincapana, pe malurile Crişului sau în parcuri...

Amnistie de nevoie

La sfârşitul anului trecut primarul Ilie Bolojan a cerut Consiliului Local să şteargă din contabilitatea municipalităţii amenzi neîncasate de 2,3 milioane de lei. Aparent generoasă, măsura fusese luată pentru că oraşul nu mai avea nicio şansă să recupereze banii.

În cinci ani, pe birourile Primăriei se adunaseră peste 3.600 de procese-verbale de pe urma cărora nu putea încasa nimic din simplul motiv că autorii contravenţiilor sancţionate de poliţişti, jandarmi sau controlori OTL nu aveau nici venituri care să fie poprite, nici bunuri de executat silit. Indiferent că a fost vorba de curve prinse la "produs", beţivi care au provocat scandaluri, pasageri frauduloşi sau vânzători de nimicuri la colţ de stradă, contravenienţii au scăpat de pedepse pentru că nu aveau decât sufletul.

Primarul Ilie Bolojan a înghiţit greu situaţia dar, pentru ca situaţia să nu se mai repete, în această primăvară a cerut ca "sufletele" să fie puse la "cazne"...

Condamnaţi la muncă

Din primăvară, Primăria solicită instanţelor să transforme amenzile contravenienţilor "insolvabili" în ore de muncă pentru comunitate. Astfel, oraşul economiseşte cu cheltuielile de salubrizare, iar curvele şi scandalagiii îşi ispăşesc pedepsele făcând curăţenie pe malurile cursurilor de apă, pe drumuri, în parcuri sau chiar în extravilanul oraşului.

10 Emil Bentan.jpgPrimele rezultate au început deja să apară. "Avem deja 70 de sentinţe prin care instanţele au transformat amenzile în muncă, iar în 4 cazuri au fost emise mandate de executare", spune Emil Benţan (foto), directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, structura care îi va pune la munci pe contravenienţi.

La libera alegere, aceştia vor presta între 3 şi 8 ore pe zi sub supravegherea unui funcţionar, în baza unui program convenit cu Poliţia, care îi poate oricând verifica. Reprezentanţii municipalităţii sunt, însă, convinşi că amendaţii nu vor chiuli. Nu de alta, dar încălcarea mandatului se pedepseşte cu puşcăria...

"Accident" cu ţigări

Ospătar de profesie, Ionel C. e primul orădean care, începând de săptămâna trecută, îşi execută pedeapsa la mătură, având de făcut 50 de ore de muncă în locul unei amenzi de 20.000 de lei.

"A fost un accident", povesteşte Ionel, cântând cuvintele într-o frazare mustind de umor involuntar. "Veneam cu maşina de la Baia Mare când m-a abordat un ucrainian dacă nu vreau să-mi iau ţigări ieftine. Mi-am luat, dar pe drum m-a oprit Poliţia de Frontieră, care le-a găsit, şi a chemat Garda Financiară", spune bărbatul. Adevărul e că erau şi greu de ascuns, fiindcă îşi luase nu un cartuş, ci trei baxuri!

Condamnat pentru evaziune, omul a cerut instanţei să-i convertească amenda în muncă. "Sunt sărac. N-am casă, n-am serviciu, n-am din ce plăti", invocă bărbatul, care acum munceşte cot la cot cu asistaţii care prestează şi ei munci în contul ajutoarelor sociale. A făcut curat la blocurile din Ţincapana înconjurat de ţigani cu capsa pusă şi puradei gălăgioşi, şi a cărat mizerii la groapa de gunoi. Dar nu se plânge. "Eu vreau să îmi ispăşesc pedeapsa, să nu mai fiu debitor la stat, că mi-a ajuns. Voi face orice mi se dă de lucru, numai să termin odată şi să-mi pot vedea de viaţă"...

A greşit, plăteşte, iar viaţa merge înainte. Abia aşteaptă să predea mătura, săptămâna viitoare, altui contravenient. Victima nevinovată a vreunui alt "accident"...


"SEZONIER"
300
de ore de muncă este pedeapsa maximă pe care o poate stabili judecătorul în locul unei amenzi


PRIMĂRIE, CAUT "ANGAJAŢI"!
Goana după măturători

Primăria Oradea nu crede în lacrimi. Până la sfârşitul lunii iunie, inspectorii municipalităţii au transmis 1.337 procese-verbale de contravenţie organelor legii care dăduseră amenzi rămase neîncasate, cerând oficial instituţiilor respective să solicite instanţelor transformarea amenzilor în muncă pentru comunitate. Primăria nu putea face acest lucru, deoarece nu ea a aplicat sancţiunile, deci nu are calitate procesuală.

În prima jumătate a anului au fost transmise procese-verbale către nu mai puţin de 36 de instituţii din întreaga ţară: Inspectorate Judeţene de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Garda Financiară ş.a.m.d. Dacă numai jumătate din contravenienţi vor fi puşi la muncă, municipalitatea va avea peste 600 de muncitori pentru o perioadă cuprinsă între două zile şi două luni. Şi asta gratis!