Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea cercetează un francez care a încercat să scoată din ţară, cu documente de identitate falsificate, o ţigăncuşă de 14 ani de care ar abuza sexual încă de anul trecut.

Charles Fejto, fondator al ASPECA, o renumită organizaţie internaţională pentru protecţia copilului aflată sub tutela ONU, e acuzat că a cumpărat copila cu 60.000 euro, chiar de la mama acesteia. Afacerea a ajuns în atenţia procurorilor în momentul în care francezul a încercat să scoată adolescenta din România cu acte false. Pus sub învinuire pentru pedofilie, trafic de minori şi uz de fals, bărbatul de 66 ani a primit interdicţia de a părăsi România şi se apără declarându-se victima unui şantaj...

Afaceri cu copii

03-fejto-2.jpgProcurorii DIICOT Oradea  au început ancheta la sfârşitul lunii ianuarie, când au fost sesizaţi de către poliţiştii de frontieră care îl prinseseră pe cetăţeanul francez Charles Fejto (foto) în timp ce încerca să iasă din ţară prin Salonta însoţit de o adolescentă de 14 ani pentru care a prezentat acte de identitate falsificate ce atestau că aceasta ar fi majoră.

Audiat de procurori, francezul a pretins că avea intenţii nobile, vrând să o ia pe adolescentă în ocrotire. În urma investigaţiilor, însă, anchetatorii au descoperit că scopul era cu totul altul: adolescenta reprezenta, de fapt, o jucărie sexuală pe care bărbatul o cumpărase chiar de la mama ei, Kozma Ildiko. Tranzacţia ar fi avut loc în noiembrie 2010 la Paris, unde femeia se afla la cerşit împreună cu cei patru copii, iar Charles Fejto a plătit în schimbul fetei 20.000 euro.

Suma a fost, însă, doar un avans. Fata a rămas la Paris, fiind instalată în locuinţa bărbatului, iar mama ei s-a întors şi şi-a cumpărat o casă în Salonta. O lună mai târziu l-a convins pe francez să-i mai dea alţi 23.000 euro, sumă cu care Fejto a fost de acord, astfel că i-a achitat-o în localitatea ungară Bekescsaba, unde a venit împreună cu "achiziţia" sa.

Prins la frontieră

Ghinionul bărbatului a fost că, în timpul întâlnirii, pentru a fi sigură că nu pierde sursa de bani, femeia şi-a sfătuit copila să fugă de la cumpărător şi să se întoarcă împreună cu ea acasă. Aşa s-a şi întâmplat. Drept urmare, pentru a-şi recupera investiţia, Fejto a venit şi el la Salonta, unde, în urma unor negocieri, a acceptat să mai plătească diferenţa până la 60.000 euro, preţul final stabilit de comun acord cu mama fetei.

După ce au bătut palma, Kozma i-a predat "marfa", ba l-a şi ajutat să procure acte de identitate falsificate, care să ateste că fata ar fi majoră, pentru ca să poată ieşi cu ea din ţară. La frontieră, însă, cei doi au fost întorşi din drum, iar Fejto a fost pus sub învinuire. Iniţial pentru trafic de minori şi uz de fals, ulterior şi pentru pedofilie.

Potrivit unor surse judiciare, în timpul anchetei procurorii au aflat că bărbatul a abuzat-o pe adolescentă, obligând-o să întreţină relaţii sexuale cu el, dar şi să participe la adevărate orgii cu prietenii săi. "Din declaraţii rezultă că a pasat-o şi unui cetăţean arab, cunoştinţă de-a lui, care a supus-o la perversiuni sexuale în camera de hotel", spune sursa BIHOREANULUI.

Împărţită cu alţii

Luna trecută, procurorii DIICOT au decis plasarea de urgenţă a minorei într-un centru de protecţie, pentru a beneficia de consiliere psihologică. Asta pentru că adolescenta a suferit un şoc şi iniţial nu putea să vorbească despre agresorul ei. "La început, se bloca de ori de câte ori venea vorba despre ce i s-a întâmplat. A povestit doar altor copii, că a avut relaţii sexuale cu francezul şi că acesta a dat-o şi altor bărbaţi. Acum a început să-şi revină în urma tratamentului. Sperăm să putem discuta cu ea şi să spună tot ce i s-a întâmplat", a explicat sursa.

Împreună cu Fejto, procurorii i-au pus sub acuzare, tot pentru trafic de minori, şi pe mama fetei, Kozma Ildiko, respectiv pe concubinul ei, Farkas Alexandru. Cum era de aşteptat, ambii neagă că ar fi vândut copilul ori că ar fi ştiut despre deviaţiile sexuale ale francezului, declarând că banii primiţi de la acesta ar fi fost doar un ajutor financiar, şi că pe fată o lăsaseră în grija lui pentru că a promis că-i va asigura condiţii de trai mai bune.

03-Kozma-portret-refacut.jpg"Nu am vândut fata, cum s-o vând? Francezul a luat-o ca s-o ajute, dar a fost la el doar două săptămâni, în luna noiembrie. Apoi a adus-o acasă. Ne-a dat bani, dar la fel a dat şi altora", a declarat BIHOREANULUI Kozma Ildiko (foto), refuzând să intre în amănunte ori să explice motivul pentru care Fejto a încercat să fugă cu adolescenta din România.

Declaraţia e contrazisă, totuşi, de anchetatori, care au descoperit că cei doi concubini au avut intenţia clară de a vinde fata. Şi, pentru că era nevoie de acordul ambilor părinţi pentru ca fata să poată pleca din ţară, l-au căutat şi pe tatăl ei biologic, pentru ca acesta să-şi dea împuternicirea necesară.

Cu antecedente

La rându-i, Charles Fejto pozează în victimă, iar pentru mai multă credibilitate se laudă cu numeroasele acte filantropice. Şi anume că e fondator al unei cunoscute organizaţii internaţionale pentru protecţia copilului, ASPECA, aflată sub tutela ONU, care activează în ţările asiatice precum Cambodgia, Vietnam şi Filipine, beneficiind de susţinerea financiară oferită  inclusiv de două vedete de cinema, Juliette Binoche şi Charlotte de Turckheim.

BIHOREANUL a descoperit, însă, că francezul are un trecut mai mult decât tulbure, iar binefacerile par să fie doar un paravan pentru a-şi satisface obsesiile maladive. Potrivit presei franceze, Charles Fejto a plecat din Asia de nevoie, fiind demis de la conducerea ONG-ului după ce a fost suspectat că a folosit în interes personal fondurile organizaţiei, că ar fi patronat adopţii dubioase şi că le-ar fi abuzat pe adolescentele aflate în grija ASPECA.  Ziariştii francezi scriu că în centrele pe care le conducea în cele trei ţări asiatice, deviaţiile sexuale ale lui "papa Charles" erau notorii, bărbatul având preferate pe care le ducea cu schimbul în propria cameră pentru a-i satisface poftele.

Condamnat în Franţa

Dacă în Cambodgia a scăpat fără urmări penale, plângerile la adresa lui fiind retrase, în 2003, judecătorii Tribunalului din Paris au fost mai puţin îngăduitori. L-au condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi cu un termen de încercare de 4 ani, pentru agresiune sexuală asupra unei adolescente de 15 ani din Cambodgia, de care a abuzat tot pe vremea când activa în Asia.

Drama fetei, care la pronunţarea sentinţei abia a împlinit 18 ani, a fost cu atât mai mare cu cât, după ce abuzul căruia i-a căzut victimă a ieşit la iveală, atât familia cât şi logodnicul său au repudiat-o, pe motiv că nu mai era virgină. În ciuda acestui amănunt, tânăra nu a renunţat la acuzaţii şi a venit la procesul pedofilului tocmai din ţara natală, pentru a depune mărturie împotriva acestuia.

Minciuni

La fel ca atunci, şi de data aceasta Fejto se consideră victima unei erori judiciare. "Clientul meu nu recunoaşte acuzaţiile. Declară că a luat fata în îngrijire după ce a fost găsită singură, cerşind în gara din Paris, desculţă şi cu mâna ruptă. După aceea i-a găsit mama într-o tabără de la marginea Parisului, iar aceasta, pentru că era într-o situaţie dificilă, a acceptat să-i lase adolescenta în grijă. Ulterior, însă, domnul Fejto a ajuns victima femeii şi a concubinului ei. Profitând de aplecările sale filantropice, cei doi l-au extorcat. I-au luat banii, maşina, iar acum îl acuză fără probe de fapte reprobabile. A şi depus o plângere la Poliţie în acest sens", susţine avocatul bărbatului.

Până una alta, "papa Charles" a fost consemnat să rămână în România. Zilele trecute, procurorii au solicitat autorităţilor franceze să comunice cazierul judiciar al bărbatului, iar acestuia i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi i-au interzis să părăsească ţara pentru următoarele 30 de zile. Fie şi singur, fără "iubita" lui ţigăncuşă...


TATĂ ENCICLOPED
Teoreticianul Europei centrale

03 Fejto batranul.jpgJurnalist, istoric, politolog, scriitor şi filozof, Francois Fejto (foto), tatăl lui Charles Fejto, s-a născut în 1909 la Budapesta, într-o familie de librari evrei. A părăsit Ungaria în 1938, pentru a se stabili în Franţa unde, în timpul celui de-al doilea război mondial, a participat la lupta de Rezistenţă contra ocupaţiei naziste.

Corespondent al Agenţiei de presă France Press între 1950-1979, colaborator la numeroase publicaţii franceze şi străine (între care L'Esprit, Le Monde, Le Figaro, La Croix, Il Giornale, La Vanguardia şi Magyar Hírlap), bătrânul Fejto a excelat în problematica Europei Centrale şi de Est, publicând analize, comentarii şi numeroase cărţi pe această temă. Ca o recunoaştere a valorii sale, a fost recompensat cu zeci de distincţii şi chiar cu postul de consilier pe lângă preşedinţii François Mitterrand şi Jacques Chirac.

Francois Fejto a fost interesat şi de evoluţia României. A fost prieten apropiat al scriitorilor Emil Cioran, Mircea Eliade, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, precum şi al istoricilor Ghiţă Ionescu şi Mihnea Berindei. După Revoluţie, a urmărit cu atenţie relaţiile româno-maghiare, fiind convins încă din 1990 că acestea vor evolua pozitiv, în ciuda tensiunilor existente la acea vreme în Târgu Mureş.

Francois Fejto a murit în 2008, la 98 ani, fiind înmormântat la Budapesta, lângă prietenul său din tinereţe, poetul Jozsef Atilla.