La două decenii de la tragicul accident rutier în care și-a pierdut viața Antonio Alexe, fost jucător al naționalei României, cinci suporteri ai echipei maghiare Szolnok Olajbányász, unde acesta a jucat 6 sezoane, au pornit într-un pelerinaj pe biciclete, din Debrețin până la Oradea. A fost modul lor de a păstra vie amintirea lui Toni, care, spun ei, continuă să trăiască în inimile fanilor roș-negri.
Între 1993 și 1999, Antonio Alexe a fost unul dintre cei mai iubiți jucători ai echipei din Szolnok, campioană de mai multe ori în țara vecină. Jocul său dinamic și personalitatea carismatică l-au transformat într-un simbol local, astfel că amintirea sa rămâne vie în memoria colectivă a suporterilor.
Profitând de faptul că echipa lor urma să joace sâmbătă la Debrețin, cinci dintre fani au decis să facă un gest simbolic și profund personal: să pedaleze, în plus, peste 80 de kilometri până la Oradea, orașul în care Toni Alexe își doarme somnul de veci.
(sursa foto: Maszol.ro)
„Chiar și astăzi, inima fiecărui fan al baschetului din Szolnok tresare când aude numele lui Antonio Alexe. Și nu e întâmplător. Nu e ceva obișnuit ca un jucător străin să rămână la o echipă timp de șase sezoane și să o țină unită, dar Toni a făcut exact asta. Cu un stil de joc puternic, rapid, fără compromisuri și cu o stăpânire de sine rară, a cucerit repede inimile noastre. A devenit „al nostru”, iar până astăzi are un loc special în oraș. Apoi, în 2005, totul s-a schimbat - vestea morții sale într-un accident de mașină a căzut ca un trăsnet. Au trecut 20 de ani, iar această aniversare tristă ne-a inspirat să urcăm pe biciclete și să mergem de la Debrețin până la Oradea, la mormântul lui Toni. Pentru că trebuie să știe, oriunde s-ar afla, că e (încă) unul dintre noi”, a scris unul dintre participanți, potrivit publicației Maszol.
(sursa foto: Maszol.ro)
Pelerinajul a început vineri dimineață, din gara din Debrețin, iar odată ajunşi în oraşul de pe Criş, fanii au vizitat sala de sport care poartă numele fostului baschetbalist şi mormântul acestuia. „A fost o inițiativă născută din suflet. Ne-am bucurat de fiecare minut, în ciuda tuturor dificultăților. Iar acest pelerinaj nu va rămâne un caz singular – vor urma și altele”, au transmis suporterii echipei Szolnok Olajbányász.
Antonio Alexe – o carieră strălucitoare
Antonio Alexe s-a născut la Constanța, pe 21 decembrie 1969. A început baschetul în orașul natal, dar a debutat în Divizia A în 1988, la Oradea, în tricoul echipei Dinamo IMPS. A petrecut aici 5 sezoane, contribuind decisiv la cel mai bun rezultat din istoria acelui club – locul al treilea în sezonul 1991/1992.
În paralel, a devenit un nume important în baschetul românesc, fiind selecționat constant în loturile naționale. În 1990, a condus echipa națională de juniori a României spre locul 4 la Campionatul European, iar în 1991, în calitate de căpitan, a obținut locul 5 la Campionatul Mondial de tineret din Canada.
În 1993, Alexe s-a transferat la Szolnoki Olajbányász, unde a evoluat până în 1999. A continuat apoi cariera în Ungaria, la cluburi precum Sopron, Szombathely și Fehérvár. A revenit în România în 2003, jucând pentru West Petrom Arad și CSU Asesoft Ploiești, alături de care a câștigat trei titluri de campion național.
A fost desemnat de 6 ori cel mai bun baschetbalist român, iar în Ungaria a primit același titlu trei ani la rând. A fost recunoscut ca maestru al sportului în 1990 și, potrivit FIBA, este considerat unul dintre cei mai buni 10 fundași din istoria baschetului european.
Antonio Alexe a murit în dimineața zilei de 21 ianuarie 2005, în urma unui accident rutier petrecut la intrarea în Sinaia. Mașina pe care o conducea a derapat și a intrat pe contrasens, lovindu-se de un camion. Avea doar 35 de ani.
În memoria sa, vechea sală a sporturilor din Oradea îi poartă numele, iar suporterii locali îi scandează adesea numele la meciurile de pe teren propriu. Trupul său neînsuflețit se odihnește la Oradea, oraș în care locuia de peste 15 ani și în care a lăsat în urmă o soție și o fiică îndurerate.