Sfârşit de an cu lovitură de teatru! Directorul societăţii Termoficare, Stănel Necula, omul adus la Oradea de primarul Ilie Bolojan pentru a "rezolva" lichidarea vechiului CET, are probleme penale.
Necula a fost trimis în judecată luna trecută de DNA Galaţi, sub acuzaţia că a întocmit documente false în numele unei firme, pentru a obţine finanţări europene de 368.000 lei. "O trăsnaie de 2 lei", susţine, în schimb, managerul.
Falsuri pentru bani europeni
Povestea datează din 2012, dar a fost făcută publică vinerea trecută printr-un comunicat transmis de Biroul presă al DNA, care anunţa finalizarea anchetei şi inculparea lui Necula. "În cursul lunii martie 2012, inculpatul Necula Stănel Ionel a folosit şi prezentat, cu rea-credinţă, în numele unei societăţi comerciale (în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire), la Ministerul pentru Societatea Informaţională - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, documente şi declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept a unei finanţări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei", arată DNA.
Potrivit comunicatului, proiectul pentru care s-au solicitat fondurile a fost respins la verificarea actelor, iar finanţarea nu a fost acordată, dar asta nu a "şters" încercarea de ţeapă. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, care l-a înregistrat pe 13 noiembrie a.c., acuza adusă lui Necula fiind de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene".
"O trăsnaie de 2 lei"
Necula se declară, însă, nevinovat. "Nu am semnat, nu am depus şi nu am înlocuit niciun fel de documente, lucru de altfel dovedit de expertiza grafologică depusă la dosar", a declarat el BIHOREANULUI.
Stănel Necula spune că a ajuns să fie acuzat pentru că în primăvara anului 2012 s-a angajat ca director general la o firmă care voia să atragă fonduri pentru dotarea cu calculatoare şi softuri în baza unui proiect ce viza creşterea competitivităţii economice. "O să ţin minte toată viaţa. Pe 28 martie mi-am semnat CV-ul şi contractul de muncă la firma respectivă, contractul de muncă a fost înregistrat în REVISAL (Registul General de Evidenţă a Salariaţilor - n.r.) pe 29 martie, iar proiectul a fost depus pe 30 martie. Documentele n-au fost însă nici semnate, nici expediate de mine".
Necula susţine că e pus sub acuzare pentru un proiect pe care nu l-a scris, nu l-a depus şi pentru care firma nici nu a primit finanţare. "Mi-am spus tot timpul că este o trăsnaie de 2 lei, am neglijat problema, au fost două momente în timpul anchetei când n-am putut ajunge pe a doua zi din Oradea la Brăila, cum ceruse procurorul, şi aşa s-a ajuns aici", spune directorul.
Bolojan ştia
Deşi pare convins că îşi va dovedi nevinovăţia în instanţă, directorul ştie că procesul îi va aduce prejudicii de imagine, nu se ştie cât de serioase. "L-am informat pe domnul primar Bolojan încă din luna septembrie cu privire la acest dosar, dar nu am cum să evaluez impactul în mediul public". De altfel, potrivit lui Necula, DNA a trimis luna trecută şi conducerii Primăriei o informare cu privire la faptul că a fost trimis în judecată. Totuşi, şefii instituţiei n-au suflat, de atunci, nicio vorbă despre "castana fierbinte" cu care s-au trezit în mâini.
Potrivit contractului încheiat cu Consiliul de Administraţie al Termoficare Oradea, trimiterea în judecată a directorului nu are efect asupra mandatului acestuia, înţelegerea putând fi reziliată doar în cazul unei condamnări. Lui Necula nu îi sunt aplicabile prevederile valabile în cazul funcţionarilor publici, care trebuie suspendaţi din funcţie la inculpare.
Mandatul actualului CA se apropie însă de sfârşit, iar noii administratori vor fi desemnaţi prin concurs în prima parte a anului viitor. Odată instalat, noul CA va organiza la rându-i un concurs pentru ocuparea postului de director şi s-ar putea să nu agreeze dosarul unui candidat trimis în judecată de DNA pentru fapte nu tocmai compatibile cu statutul de manager al unei societăţi publice, chiar dacă Necula a condus-o în ultimii ani spre profit.
Rămâne pe funcţie
Contactat şi el de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a confirmat că ştia despre trimiterea în judecată a directorului Termoficare şi pare decis să nu ia o decizie împotriva acestuia, chiar dacă se expune criticilor. "Am primit în urmă cu două săptămâni o înştiinţare din partea DNA, în care se prezintă motivele trimiterii în judecată. Am studiat chestiunea şi am constatat că faptele imputate nu ţin de activitatea domnului Necula la Oradea", spune edilul.
Din acest motiv, Stănel Necula îşi va continua neîngrădit mandatul până la o sentinţă definitivă. "Nu pot să acţionez împotriva unui om pentru acuzaţii care nu au legătură cu activitatea lui profesională. În condiţiile în care la finalul procesului se va da o sentinţă care impune anumite restricţii, vom acţiona în consecinţă", spune Bolojan. Uitând cum partidul la conducerea căruia se află şi-a făcut, declarativ, un ţel din lupta cu "penalii" din viaţa publică...
BRĂILEAN DE ORADEA
Viceprimar, afacerist, director de CET
Stănel Necula a fost adus la Oradea în urmă cu patru ani de primarul Ilie Bolojan pentru a salva de la faliment CET-ul intrat în insolvenţă. Fost viceprimar PDL de Brăila din 2008, Necula a trecut la liberali în 2011, supărat că secretarul general al partidului, Vasile Blaga, îl tăiase de pe lista potenţialilor candidaţi la funcţia de primar.
Între 2011-2012 brăileanul a lucrat, pe rând, ca expert tehnic pentru o firmă germană şi ca supervizor pe proiecte europene, după care şi-a încercat norocul în afaceri cu o firmă de instalaţii sanitare şi cu un ABC de cartier. În decembrie 2012 a ajuns directorul CET Brăila, care însă a fost oprită în februarie 2013 pentru restanţe de peste 10 milioane lei numai la plata gazului.
În septembrie, acelaşi an, a preluat conducerea termoficării orădene, iar un an mai târziu şi-a adus aici şi familia.