Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Ioana Indrieş a anunţat joi că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au început urmărirea penală faţă de 16 persoane din zece localităţi bihorene, pentru înşelăciune, tentativă la înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi uz de fals.

Potrivit sursei citate, în perioada 2009 - 2010, cele 16 persoane, pensionari din localităţile Aleşd, Borod, Auşeu, Derna, Peştiş, Aştileu, Popeşti, Brusturi, Şinteu, Sânicolau Român au solicitat Casei de Pensii Bihor indemnizaţii de refugiat depunând la dosar mai multe documente justificative false.

Dintre cei 16 pensionari, o parte au reuşit să beneficieze, lunar, de indemnizaţii între 400 şi 600 lei, în funcţie de perioada pe care au declarat-o că au petrecut-o ca refugiaţi, şi sunt cercetaţi pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. O altă parte dintre aceştia nu au apucat să primească bani, fiind identificaţi de poliţişti la scurt timp după depunerea dosarelor şi sunt cercetaţi pentru tentativă de înşelăciune şi fals.

"Prejudiciul cauzat în acest fel de cele 16 persoane se ridică la 14.163 lei, parţial recuperat", a declarat subcomisarul Ioana Indrieş.