Protest în masă şi în tăcere

Circa 100 de militari disponibilizaţi, în rezervă şi în retragere din Garnizoana Oradea au ales să participe la ceremonia dedicată Unirii Principatelor în centrul oraşului, protestând totodată într-un mod inedit împotriva tăierii drastice a pensiilor, în urma recalculării.

În momentul în care reprezentantul Garnizoanei Oradea a anunţat că delegaţia militarilor pensionari urmează să depună o coroană, aceştia s-au aliniat în formaţie de front în spatele camarazilor care ţineau coroana în mână, pornind cu toţii în marş spre soclul statuii.

După ce coroana a fost depusă, cei aproximativ 100 de ofiţeri şi subofiţeri în rezervă şi în retragere au rămas cu spatele spre locul unde stăteau oficialităţile, până ce reprezentantul Garnizoanei a declarat încheiate festivităţile. Imediat după acest moment, protestatarii s-au aşezat în faţa statuii şi au stat în această poziţie circa două minute, pentru a fi fotografiaţi.

După terminarea ceremoniei, deşi intenţionau să se deplaseze, tot în formaţie, spre Parcul Traian, pentru a desfăşura un miting în faţa Prefecturii, militarii au renunţat la planul iniţial. "Azi nu huiduim, deoarece dacă pentru politicienii de la Putere această zi nu înseamnă nimic, pentru noi înseamnă mult. La Prefectură nu mai depunem niciun document, că am mai depus şi, oricum, ştie şi Prefectura şi Guvernul ce ne doare", a declarat maiorul (r) Valer Tonceanu, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate din Bihor.

Băsescu nu e Comandantul meu suprem

Pensionarii militari care au participat la ineditul protest sunt revoltaţi de tăierea drastică a pensiilor, în urma recalculării acestora de către Guvern, fapt care i-a determinat pe unii dintre protestatari să afirme că nu-i mai recunosc pe actualii conducători ai ţării.

"Pentru noi este un moment trist. Prin tăierea pensiilor noastre s-a ajuns la bolşevizarea Armatei, căci numai bolşevicii îşi mai băteau joc de elita Armatei. Ei deprofesionalizează Armata şi încearcă s-o rupă de popor, pentru că suntem prezentaţi ca nişte nesimţiţi care nu ne merităm pensiile", a declarat pentru BIHOREANUL colonelul (r) Grigore Bartoş, fostul comandant al Brigăzii 11 Mecanizate, acum preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă Avram Iancu.

Colonelul a dat propriul exemplu, arătând jurnaliştilor orădeni felul cum i-a fost ciuntită la jumătate propria pensie. El a prezentat cuponul de pensie din luna decembrie 2010, când a primit 2.400 lei, precum şi cel din ianuarie 2011, când a luat doar 1.200 lei.

"Personal, nu-l mai recunosc ca şi Comandant Suprem pe Traian Băsescu şi nu-l recunosc nici ca ministru pe Gabriel Oprea, care scandalos a fost înaintat de la gradul de căpitan la cel de general cu patru stele, doar pentru că a fost şi este obedient politic", a mai declarat fostul comandant.

PDL-iştii, în huiduieli

La ceremonia de depunere a coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazu s-a mai înregistrat un incident fără precedent la Oradea.

În momentul în care delegaţia PDL, formată din circa 40-50 de persoane, s-a îndreptat spre soclul statuii, membrii acesteia au fost huiduiţi de mai multe persoane în vârstă, însă nu din grupul foştilor militari, ci din partea ocupată de spectatori.

Programaţi să depună flori imediat după reprezentanţii PDL, liberalii au fost, în schimb, intens aplaudaţi, în mijlocul acestora aflându-se şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, căruia mai mulţi bătrâni i s-au plâns de faptul că le-a scăzut nivelul de trai.

Printre cei care au depus coroane cu ocazia ceremonialului s-au mai numărat prefectul Gavrilă Ghilea şi subprefectul Cristian Bitea, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, primarul Ilie Bolojan, care a venit, ca în fiecare an, însoţit de viceprimarii Rozalia Biro şi Gheorghe Carp, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor şi partidelor politice din judeţ.

Festivităţile au continuat cu un program artistic susţinut de ansamblurile folclorice din Oradea şi s-au încheiat cu Hora Unirii în care s-au prins inclusiv politicienii locali.