Fost inspector școlar general în perioada mai 2020 – august 2021, profesorul Virgil Blage a dat în judecată instituția pe care a condus-o, dar și Colegiul Economic Partenie Cosma, nemulțumit că a fost trimis în pensie fără voia sa.

Profesorul a ajuns la vârsta de pensionare, 65 de ani, anul trecut. Conform legislației din educație, dascălii ajunși la pensie pot rămâne la catedră încă maximum trei ani, cu acordul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, cu condiția să aibă o normă întreagă de predare, adică măcar 18 ore pe săptămână. În anul școlar precedent, Blage a îndeplinit această cerință, așa că a rămas profesor, dar și director adjunct al școlii, funcție pe care a câștigat-o prin concurs în 2021, pentru un mandat de patru ani.

În acest an, al doilea din cei trei ani permiși de lege, lucrurile n-au mai stat la fel pentru fostul inspector școlar general. „Dânsul a făcut cererea pentru a rămâne titular, dar Consiliul de Administrație al Colegiului n-a hotărât nimic, în sensul că nici n-a aprobat, nici n-a respins cererea. În schimb, școala i-a desfăcut contractul de muncă, iar urmarea a fost că nici Inspectoratul Școlar Județean Bihor nu i-a prelungit contractul de mandat pentru funcția de director adjunct”, a declarat avocatul lui Blage, Cristian Rusu, pentru BIHOREANUL.

Pentru că nu mai este titular al școlii, profesorul nu avea cum să rămână nici director adjunct, iar IȘJ Bihor i-a desfăcut contractul de management.

Practic, Blage a fost pensionat cu forța, chiar dacă, a mai spus avocatul, ar fi putut să rămână profesor de istorie, așa cum își dorea, iar asta i-ar fi asigurat și continuitatea în funcția de conducere. „Consiliul de Administrație nu i-a dat niciun răspuns sub pretextul că, la acel moment, în vară, nu avea o catedră de istorie completă. Culmea este că, din septembrie, această catedră a devenit una completă, adăugându-se o disciplină nouă, Istoria Holocaustului”, a mai spus Rusu. Această disciplină a fost introdusă prin noua Lege a Învățământului Preuniversitar, intrată în vigoare din această toamnă.

Considerându-se nedreptățit, Virgil Blage a deschis la Tribunalul Bihor două procese, prin care contestă decizia de concediere din școală, respectiv pe cea de destituire din funcția de director adjunct. În ambele procese, cheamă la judecată Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Colegiul Economic Partenie Cosma, condus de PNL-istul Daniel Negrean.

Păstrarea lui Blage ca titular în Colegiul Economic și după atingerea vârstei de pensionare a fost un subiect dezbătut în spațiul public, după ce șeful USR Oradea, Daniel Palaghianu, a acuzat public că Inspectoratul Școlar și Colegiul Economic au făcut manevre ilegale în favoarea fostului inspector școlar general. Concret, Palaghianu acuza că Blage preda economie, deși după 65 de ani putea fi păstrat doar ca profesor de istorie, specializarea absolvită prin studii de licență.

USR-istul a reclamat problema și Ministerului Educației, care în ianuarie anul acesta i-a dat dreptate, așa că Inspectoratul Școlar Județean Bihor a cerut Colegiului Economic să-l încadreze pe Blage pe o catedră formată exclusiv din ore de istorie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!