Municipalitatea vrea să exproprieze pentru 5,1 milioane lei terenurile firmei Selina pentru a face loc viitorului stadion cu 16.291 de locuri din strada Făgăraşului.

Consiliul Local este chemat joi să aprobe exproprierea unei suprafeţe de 20.002 metri pătraţi la un preţ de 35 euro pe metru pătrat. "Acolo vor avea loc exproprieri în două etape. Vom expropria întâi terenul reprezentând amprentele unor blocuri, care a fost vândut de Consiliul Judeţean Bihor unei firme private ca să dezvolte ansambluri rezidenţiale", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsura a fost urgentată pentru ca municipalitatea să poată pune în cel mai scurt timp amplasamentul la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii care va finanţa construcţia complexului sportiv. "Când terenul va fi liber de sarcini vom putea depune documentaţiile la CNI pentru obţinerea Hotărârii de Guvern în baza cărora vor fi demarate lucrările la stadion", a spus Birta.

Celelalte proprietăţi de pe amplasamentul complexului sportiv vor fi expropriate în paralel cu lucrările la stadion.

Cei 20.002 de mp de teren au fost deja evaluaţi de o firmă specializată şi acreditată de ANEVAR, a mai precizat Birta.

Potrivit Studiului de Fezabilitate al investiţiei aprobat de Consiliul Local în ultima şedinţă din mandatul precedent, construcţia viitorului complex sportiv este estimată la 45,68 milioane euro, fără TVA.

Din această sumă, stadionul şi incinta de joc vor costa 34,26 milioane euro, hotelul aferent arenei sportive este estimat la 7,88 milioane euro, iar parcajul subteran cu 150 de locuri şi piaţeta de deasupra vor costa încă 3,54 milioane euro.

UPDATE:

Hotărârea privind exproprierea terenurilor deţinute de firma Selina a fost adoptată joi cu 24 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au abţinut.

Consilierul local Emilian Pavel, care a susţinut în campanie varianta construirii stadionului în afara oraşului şi cu o capacitate mult mai mare, a întrebat ce suprafaţă de teren ca fi expropriată şi la ce valoare.

În replică primarul Florin Birta a spus că indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobaţi în şedinţa precedentă. "S-a explicat atunci că se vor face exproprieri în două etape: etapa întâi pentru amprenta la sol a noului stadion, a hotelul cu SPA ca să avem terenul liber de sarcini şi să putem atrage finanţarea guvernamentală iar etapa a doua de exproprieri va avea loc pe parcursul lucrărilor", a spus Birta.

Potrivit datelor furnizate BIHOREANULUI de reprezentanţii municipalităţii, suprafaţa totală aferentă viitorului complex sportiv este de este de 211.664 metri pătraţi din care 176.142 metri pătraţi se află în proprietatea municipiului, iar 35.522 metri pătraţi aparţin unor proprietari privaţi.

După exproprierea celor 20.000 de metri pătraţi de teren aflaţi în proprietatea firmei Selina, municipalitatea va mai avea de expropriat, într-o etapă ulterioară, încă 15.520 metri pătraţi de teren.