"La mulţi ani tuturor celor care îmbracă şi cinstesc uniforma Armatei Române! La mulţi ani, dragi soldaţi!", le-a urat militarilor români, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, marţi, în cadrul ceremoniei militare şi religioase organizate la Statuia Ostaşului Român din parcul 1 Decembrie.

La eveniment au participat peste 200 de orădeni, elevi, cadre militare, pensionari şi reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor locale.

Ceremonia a fost deschisă de întâmpinarea drapelului de luptă, intonarea imului de stat şi o slujbă de Te Deum urmată de discursul prefectului Claudiu Pop.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit despre stabilirea datei de 25 octombrie ca ziua armatei în amintirea eliberării ultimei palme de pământ românesc de sub ocupaţie horthystă în octombrie 1944.

"Ziua Armatei Române este legată efectiv de Transilvania, leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului român şi totodată de îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate, integritate teritorială", a spus prefectul.

La rândul său, colonelul Viorel Buhaş, comandatul Garnizoanei Oradea, a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Acesta a făcut trimitere la tradiţia militară românească şi le-a adus un omagiu celor peste 800 de ostaşi români aflaţi în misiuni internaţionale şi a celor peste 40.000 de militari care au avut un rol activ în Kosovo, Irak, Afganistan şi alte teatrele de luptă.

Evenimentul de marţi s-a încheiat în jurul orei 13 cu o festivitate de depunere de coroane deschisă de prefectul Claudiu Pop. Acesta a urcat treptele soclului statuii înconjurat de un grup de copii încântaţi că au fost aleşi din public şi defilarea detaşamentului de onoare în acordurile muzicii militare a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" şi aplauzele asistenţei.