Primăria Oradea a anunțat luni că 12 arbori și 6 arbuști din Piața Emanuil Gojdu, unde se lucrează la amenajarea unei rețele de cinci pasaje subterane, sunt mutați în aceste zile în șanțul Cetății. Transplantarea copacilor se face cu un utilaj special, Big John 90D, anume adus din Ungaria pentru această operațiune.

Potrivit informării transmise de municipalitate, exemplarele, „cu valoare estetică”, sunt scoase cu baloți de pământ, ceea ce permite plantarea în alt loc, în acest caz în șanțul Cetății, înspre strada Griviței. 

„Lucrările la rețeaua de pasaje au în vedere inclusiv protejarea vegetației existente. Așadar, ne-am dorit să salvăm arborii și arbuștii mai tineri, care au și valoare ornamentală, relocându-i în altă zonă a orașului, fiind extrași mecanic, fără a le afecta rădăcina”, a transmis, prin comunicat, primarul Florin Birta.

Cei 12 arbori, majoritatea cu un diametru de 30-35 de centimetri, sunt din speciile pin, carpen, ienupăr și tei, iar arbuștii sunt gutui japonezi și photinia.

„După relocare, arborii și arbuștii se vor afla în atenția colegilor mei din Direcția Tehnică, care vor avea grijă să supraviețuiască transplantării. Noi am avut în vedere, aici, arborii cu circumferința mai mare de 25 de centimetri”, a precizat Cristina Stănescu, consilier în cadrul Direcției Tehnice, responsabilă de acțiunea de transplantare.

Primăria a anunțat tot luni că există și alți arbori care vor fi tăiați, întrucât sunt „fără valoare estetică și nu pot fi transplantați din cauza stării lor fiziologice”.

În zona Centrul Civic - Piața Gojdu se desfășoară în prezent lucrări de amenajare a unui sistem cu 5 pasaje subterane menite să fluidizeze traficul în cel mai important nod rutier al urbei.

Investiția se ridică la circa 20 de milioane de euro și este co-finanțată din fonduri europene. Pentru realizarea lucrărilor, circulația în zonă a fost restricționată. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!