Primarul Ilie Bolojan a afirmat marţi, în cadrul primei conferinţe de presă organizate anul acesta la sediul PNL, că singura soluţie pentru relansarea Oradiei o reprezintă revigoarea economică. "Sunt deja trei ani de când am candidat sub sloganul "Împreună relansăm Oradea". La sfârşitul acestui an de mandat o să putem să tragem linie, nu cu ceea ce spunem noi că am făcut, ci cu ceea ce se poate vedea de către orădeani că s-a făcut", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a insistat asupra faptului că "nu se poate vorbi de prosperitate fără o economie funcţională", context în care a reamintit cele patru paliere pe care a acţionat pentru relansarea oraşului: industrie, infrastructură, servicii şi turism.

"Prima direcţie a constituit-o reindustrializarea oraşului, pentru că la acea dată era oraşul cu cea mai puţină industrie din partea de vest a ţării", a spus Bolojan. În acest context edilul a amintit amenajarea parcului industrial din Şoseaua Borşului, proiectul constituirii altor două parcuri industriale pe şoseaua de centură (în dreptul fostului tancodrom, şi pe câmpul din spatele Electrocentrale) şi sprijinirea companiilor care se stabilesc în Oradea. "În momentul de faţă avem deja o mie de locuri de muncă nou create în parcul industrial", a afirmat Bolojan.

Pariul pe infrastructură

Cea de-a doua direcţie pe care a acţionat municipalitatea, pentru a stimula atragerea de investitori, a constituit-o îmbunătăţirea infrastructurii. "Prioritare au fost pentru noi asfaltarea drumurilor industriale care asigură accesul la platformele de producţie în paralel cu îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri. Numai anul trecut au fost asfaltate 35 de străzi orădene", a exemplificat primarul.

În acelaşi context Bolojan a amintit proiectul Aparegio privind extinderea reţelelor de apă şi canalizare, în cadrul căruia municipiul va atrage investiţii de 35 milioane euro, şi proiectul privind construirea unei noi centrale pe gaz, în curtea CET-ului, şi reabilitarea reţelelor de transport a agentului termic.

Edilul a mai spus că o altă direcţie importantă a constituit-o asigurarea unor servicii de calitate către companii şi populaţie. "Ţinta noastră este ca Primăria Oradea să acorde cele mai bune servicii din România: cele mai bune servicii, cele mai mici costuri, cel mai scurt timp de implementare", a spus Bolojan.

La acelaşi capitol primarul a mai menţionat, pe lângă serviciile ce revin direct municipalităţii şi cele de salubritate, sănătate şi educaţie.

Centrul istoric se reabilitează

Cea de-a patra prioritate pentru municipalitate o constituie turismul. "Am pus accent pe consolidarea atracţiilor oraşului cum ar fi reabilitarea centrului istoric care va începe efectiv în primăvara acestui an, a clădirilor de patrimoniu, a bisericilor şi a Cetăţii Oradea", a afirmat primarul.

Bolojan a precizat că direcţiile acţiune menţionate sunt complementare între ele şi implică un efort de durată. "Dacă vom consolida aceste domenii în continuare relansarea acestui oraş va deveni o realitate şi nu un slogan de campanie", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a anunţat că în momentul de faţă municipalitatea are în lucru o strategie privind îmbunătăţirea serviciilor oferite de municipalitate potenţialilor investitori şi orădenilor de rând.