Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania nu va depune o listă proprie la alegerile europarlamentare din luna mai pentru a nu scinda voturile maghiarilor. Hotărârea a fost luată săptămâna trecută la Odorheiul Secuiesc, în cadrul unei întruniri a Consiliului Naţional al formaţiunii politice.

"Având în vedere decizia partinică a UDMR care va avea, în mod egoist, o listă de partid şi nu a acceptat o listă a partidelor maghiare, noi am decis să nu depunem o listă, pentru că interesul comunităţii noastre este mai important", a declarat vineri la Oradea, Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele PPMT.

Conducerea partidului este hotărâtă să susţină electoral o eventuală candidatură ca independent a europarlamentarului Laszlo Tokes, dar în cazul în care acesta va candida pe lista FIDESZ, PPMT nu a decis încă spre ce formaţiuni îşi va îndrepta electoratul.

Toro Tibor, preşedintele PPMT, spune că în acest context, probabil PPMT îşi va îndemna alegătorii să voteze după cum le dictează conştiinţa. "Fără voturile PPMT şi PCM este posibil ca UDMR să nu acceadă în Parlamentul European", a avertizat Toro.

Preşedintele PPMT a confirmat zvonurile potrivit cărora Laszlo Tokes a fost ofertat duminica trecută de premierul maghiar, Viktor Orban, să candideze pe lista FIDESZ, fapt care i-ar maximiza şansele de reuşită.

"Laszlo Tokes şi Viktor Orban sunt simbolurile unificării maghiarilor de pretutindeni fără modificarea graniţelor. Ca un gest simbolic, i-am cerut mentorului nostru să accepte această ofertă pentru că, astfel, cu siguranţă vom avea un reprezentant în Parlamentul European", a mai spus Toro.

Potrivit liderului PPMT, europarlamentarul se poate hotărî asupra modului în care se va înscrie la alegerile din mai până în luna aprilie. La alegerile din 2007, Laszlo Tokes a candidat ca şi independent, iar în 2009 a fost ales pe lista UDMR.