Alegerile din 27 septembrie au schimbat radical componenţa Consiliului Local Oradea. Unul din doi aleşi se află la prima participare în "Parlamentul" oraşului. Tonul l-au dat liberalii, marii câştigători ai alegerilor, care şi-au înlocuit 40% din galeria de reprezentanţi.

"La fiecare rundă de alegeri o treime din candidaţii înscrişi pe locurile eligibile ale PNL sunt oameni noi, pentru a da un nou avânt, o treime sunt oameni care au mai avut un mandat, pentru a avea experienţă, iar o treime este formată din oameni promovaţi din interiorul partidului", spune Florin Birta, ales primar de Oradea în urma scrutinului.

Debutanţi cu experienţă

Nu mai puţin de 14 din cei 27 de membri ai viitorului CL sunt la prima participare în "Parlamentul" Oradiei. Grupul PNL, cu o majoritate zdrobitoare de 20 de mandate din totalul de 27, este format din 8 aleşi noi şi 12 reprezentanţi aflaţi la al doilea ciclu electoral sau chiar mai mult. La rândul lor, 4 din cei 5 reprezentanţi ai UDMR sunt la primul jurământ de consilier local, iar grupul celor 3 consilieri locali ai PSD e format integral din debutanţi.

De asemenea, primarul ales Florin Birta a anunţat săptămâna trecută că va fi secondat de doi viceprimari noi, dar totuşi apropiaţi municipalităţii: Arina Moş şi Marcel Dragoş. Fostă consilieră a primarului Ilie Bolojan, Moş a preluat în 2013 funcţia de director al Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, transformate în 2019 în direcţie în cadrul Primăriei. Dragoş, topograf de profesie, este şef de serviciu în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, după ce în vremea mandatului de primar interimar al PDL-istului Mihai Groza a condus Administraţia Imobiliară Oradea. În 2009, după venirea lui Bolojan, directorul a demisionat fără explicaţii, pentru ca în 2016 să revină în Primărie pe post de consilier local pe listele PNL.

"Viceprimarii au fost aleşi dintre oamenii care cunosc Primăria. Nu începem o nouă eră, ci continuăm una deja începută, în care avem mult de lucru, şi nu putem aştepta o jumătate de an după cineva nou să înveţe", argumentează Birta.

Lista liberală

De altfel, pe lista liberalilor cu experienţă în administraţie, aflaţi la cel puţin al doilea mandat, se mai numără Camelia Dulcă (administrator Fulger Taxi), Grigore Morar (colonel în rezervă), Teofil Filimon (şef birou RCS&RDS), Adrian Duşe (şeful secţiei Chirurgie II de la Spitalul Judeţean), Ioan Lezeu (director Congips), Liviu Marinău (avocat), Camelia Buhaş (coordonatorul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor), Ionel Zdrâncă (administrator Donatiro), Laurenţiu Chiană (managerul clinicii Humanamed), Daniel Negrean (directorul Colegiului Naţional Partenie Cosma) şi Ioan Tau (administrator Tamira Pan).

Grupul PNL este completat de noii veniţi: Aurel Căuş (preşedintele Senatului Universităţii Oradea), Ligia Burtă (directorul Centrului de Transfuzii Oradea), Antonia Nica (directoarea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu), Andrei Crăciun (liderul organizaţiei de tineret a PNL Oradea), Ioan Tirla (antreprenor), Călin Barabaş (directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal) şi Nicolae Nica (responsabil clienţi corporate la Banca Transilvania).

Opoziţia novice

La UDMR, singurul consilier rămas pe funcţie este Pető Dalma, directorul adjunct al Fundaţiei Bihor - Hajdú-Bihar din Oradea. Grupul Uniunii maghiare îi mai cuprinde pe noii veniţi: Derzsi Ákos (senator), Kádár Hunor (avocat, asistent universitar la Universitatea Sapientia din Cluj) şi Szabó József (administratorul public al Consiliului Judeţean Bihor, cel care a reprezentat UDMR în cursa pentru funcţia de preşedinte al CJ).

Ceva mai scurtă, lista PSD cuprinde doar nume noi şi este deschisă de fostul europarlamentar Emilian Pavel, care l-a contracandidat pe Birta în competiţia pentru funcţia de primar. Cum următorii clasaţi, senatorul Florian Bodog şi arhitectul Cristian Puşcaş, au renunţat la mandat pentru a-şi continua activitatea în Parlament şi la Universitatea Oradea, în Consiliul Local vor intra, în locul lor, Adrian Madar (consilier la Curtea de Conturi Bucureşti) şi Florica Bungău (gestionar).

Atât liberalii, aflaţi la putere, cât şi grupurile UDMR şi PSD, obligate la o opoziţie mai mult ornamentală de majoritatea zdrobitoare a PNL, au demonstrat, deci, că pot oferi orădenilor oameni noi. Au patru ani să mai demonstreze că sunt şi competenţi...