Un echipaj complex de procurori şi poliţişti a descins, joi, la sediul grupului de firme Selina-Trameco, patronat de omul de afaceri Beniamin Rus.

Potrivit unor surse din interiorul societăţii, anchetatorii sunt de la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial şi au desfăşurat o percheziţie la sediul din Şoseaua Borşului, inclusiv în biroul patronului.

Omul de afaceri se află, după toate probabilităţile, în concediu medical. Conform surselor BIHOREANULUI, Beniamin Rus ar fi fost prezent iniţial la proceduri, după care, motivând că nu se simte bine, ar fi părăsit sediul firmei. Pe de altă parte, însă, sursele spun că procurorii DNA au efectuat percheziţii şi la reşedinţele cunoscute ale omului e afaceri.

Contactat de BIHOREANUL, patronul Selina a declarat că anchetatorii nu i-au comunicat ce anume caută. "Au venit, mi-au arătat autorizaţia de percheziţie, mai puţin ce caută. Mi-au spus că au dreptul să controleze tot, ceea ce m-a deranjat puţin. Dacă îmi spuneau ce vor, puteam să le indic unde se află şi se scurta vizita. Mi-au pus şi câteva întebări generale, le-am răspuns. Oricum, a fost o echipă drăgălaşă, nu am ce să le reproşez", a arătat Beniamin Rus. 

Potrivit omului de afaceri, anchetatorii au căutat documente legate de mai multe licitaţii la care a participat, contractele încheiate pentru lucrări din judeţul Maramureş, fiind întrebat totodată şi de un sejur petrecut în luna iunie la pensiunea pe care o deţine în Băile 1 Mai de o delegatie de 28 de persoane, printre care presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, reprezentanţii ai administraţiei publice, precum şi primari.

„A fost o vizită făcută la invitaţia mea. Câştigasem o lucrare mare iar o parte din consilierii judeţeni au pus problema că nu am forţa financiară să o execut. I-am invitat să facă o vizită pe şantierele din Bihor şi la lucrările pe care le avem deja executate, delegaţia fiind cazată la pensiunea companiei din Băile 1 Mai", a declarat Beniamin Rus.

Reprezentanţii DNA Oradea nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

În paralel cu pecheziţiile de la Oradea, în cadrul aceleiaşi anchete, procurorii DNA au descins, joi, şi la locuinţa din satul Rohia a preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man.

Man a declarat presei că procurorii i-au cerut detalii despre activitatile companiei Selina-Trameco, care repară drumul judeţean Baia Sprie - Bârsana, investiţie de 22 milioane de euro dintr-un grant european.

"Mi se cer tot felul de rapoarte, iar eu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean trebuie să le pun la dispoziţia celor care fac verificari. O parte din aceste documente nici nu au legătură cu mandatul meu de preşedinte, ci fac referire la vechea conducere", a afirmat Mircea Man.

Totodată, Man a recunoscut că anchetatorii au solicitat informaţii în legătură cu sejurul de la pensiunea acestuia din staţiunea 1 Mai. " Mi s-a cerut să explic de ce m-am dus la Oradea cu nişte primari şi am mâncat şi băut fără să plătesc", afirmă Mircea Man.

In judeţul Maramures, firma lui Beniamin Rus a câştigat, pe lângă licitaţia pentru reabilitarea drumului Baia Sprie - Bârsana, şi contractul de deszăpezire pentru aceasta iarnă a drumurilor judeţene, fapt ce ridică suspiciuni de corupţie.

Grupul de firme Selina, format din societăţile Selina, Trameco, Drumuri Bihor şi Selina Invest, a fost acuzat ani la rândul că a prosperat de pe urma lucrărilor publice. Cu 1200 de angajaţi, grupul de firme a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 2000 de miliarde de lei.