Poliţişti ai Brigăzilor de Combatere a infracţiunilor de Criminalitate Organizată din 8 judeţe, poliţişti şi jandarmi, coordonaţi de procurori DIICOT Mureş, au declanşat, marţi, 96 de percheziţii în 12 judeţe, inclusiv Bihor, într-un mega-dosar ce vizează o fraudă de 14,5 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, percheziţiile se desfăşoară în judeţele Mureș, Harghita, Alba, Arad, Bihor, Brăila, Brașov, Cluj, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Timiș, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor suspecţi.

Acţiunea s-a derulat într-un dosar penal deschis pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015, prin intermediul a 15 societăţi comerciale, membrii grupului infracţional au creat un circuit economic fictiv, prin emiterea către un număr de 80 de societăţi comerciale de facturi fiscale fictive prin care se atesta în mod nereal achiziţii, respectiv prestări servicii, în domeniul construcţiilor - montaj, prejudiciul produs bugetului de stat fiind în cuantum de 14.540.750 lei”, se arată în comunicatul DIICOT.

În urma anchetei, procurorii au început urmărirea penală faţă de 110 persoane fizice şi juridice, pentru evaziune fiscală şi complicitate la evaziune, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzilor de Combatere a infracţiunilor de Criminalitate Organizată Bacău, Brașov, Alba, Oradea, Cluj, Suceava, Timiș, Iași, al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, precum și al Grupării Mobile de Jandarmi "Regele Ferdinand" Mureș.