Sunt percheziţii, joi, în Bihor şi în alte 8 judeţe din ţară, plus în municipiul Bucureşti, într-un dosar al procurorilor DIICOT ce vizează o grupare care şi-a făcut propria fabrică clandestină de ţigări. Un număr de 50 de persoane vor fi ridicate pentru audieri, acuzaţiile privind fapte de contrabandă și evaziune fiscală, ambele în formă continuată şi o pagubă de 80 de milioane de euro. 

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al DIICOT, ancheta a fost declanşată de procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei şi tot ei au pornit şi percheziţiile, 40 la număr, pe raza judeţelor Bihor, Iasi, Bacău, Timiș, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, respectiv municipiului București. 

"La nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), în perioada 2017-2019, au fost declanșate și documentate, în urma cooperării internaţionale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, ce desfășurau activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite", se explică în documentul transmis. 

Concret, spun procurorii, începând din luna mai 2019, o parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că membrii ei au administrat mai multe spaţii în care erau depozitate cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova.

Din aceste depozite, produsele erau transportate apoi cu documente fictive către state din Europa, unde membrii grupării au pus în funcţiune fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete.

De altfel, concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la acțiunile efectuate pe teritoriul României asistă și poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania, iar la documentarea activităţii grupării au ajutat şi reprezentanți ai Autorităților Vamale din Marea Britanie.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.

În finalul percheziţiilor, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 50 de persoane. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție "Vlad Ţepeş" Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, precum şi al poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Iaşi, Sighetu Marmaţiei, Oradea, Timişoara, Giurgiu, Sibiu, dar şi de la Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.