Un număr de 32 de percheziţii domiciliare se desfăşoară în Bihor şi în alte 10 judeţe, precum şi în Bucureşti. Poliţiştii antimafia din 12 judeţe, sub supravegherea unui procuror DIICOT, ridică documente de la o bandă de escroci care au înşelat 25 de comercianţi şi IFN-uri (instituţii financiare nebancare) specializate pe finanţarea IMM-urilor, provocând o pagubă de 3,6 milioane lei. 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al DIICOT, percheziţiile se desfăşoară în judeţele Harghita, Galați, Constanța, Ialomița, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mureș, Alba, Bihor, Ilfov și municipiul București, pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals in înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și spălare de bani

Escrocheriile s-au derulat în acest an, se arată în informare. Concret, membrii grupării au preluat o societate comercială fără datorii, iar apoi, folosind identități și calități mincinoase, au cumpărat mărfuri și produse uşor vandabile de la societăți comerciale de pe întreg teritoriul țării - materiale de construcţii, laptopuri, componente electronice -  pentru plata cărora au apelat la IFN-uri specializate pe finanţarea IMM-urilor.

Având convingerea că societatea comercială reprezentată de escroci era un bun platnic, aceste IFN-uri au achitat produsele şi au preluat ordinele de plată sau filele cec emise la termen de 30 sau 60 de zile, dar nu au putut să-şi recupereze banii, pentru că firma nu avea disponibil în contul bancar.

Produsele astfel cumpărate erau vândute imediat, cu prețuri cuprinse între 30-50% din valoarea lor reală. Prejudiciul stabilit până în prezent este de aproximativ 3.600.000 lei, în dauna a 25 de persoane juridice vătămate.

Acţiunea de miercuri este realizată de DIICOT Bacău împreună cu poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău Galați, Ploiești, Alba, Pitești, Mureș, Oradea, Constanța, Ilfov, Neamț, Ialomița, Dâmbovița și Vâlcea, cu suportul şi participarea specialiştilor de la Direcţia de Operaţiuni Speciale din Poliția Română.

Operaţiunea este susținută de luptători de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, Grupările de Jandarmi Mobile Bacău, Constanța și Târgu Mureș și de la Inspectoratele de Jandarmi ale județelor Harghita, Dâmbovița, Ialomița, Vâlcea și Argeș. 

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!