Procurorii DIICOT de la structura centrală şi ofiţeri de poliţie din Capitală au declanşat, miercuri dimineaţă, 23 de percheziţii în Bihor, Alba, Braşov, Suceava, Hunedoara şi Bucureşti, la fabricile celui mai mare exportator de lemn din România - Schweighofer Holzindustrie, la direcţii silvice, gărzi forestiere, dar şi la furnizori, respectiv clienţi ai companiei, într-un dosar privind comerţ ilegal cu lemne, prejudiciul fiind estimat la 25 milioane de euro.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, în Bihor percheziţiile vizează societăţi comerciale din domeniul forestier.

Conform unui comunicat al DIICOT transmis, miercuri, ancheta are ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul  2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului”, arată procurorii DIICOT.

În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

„De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor DIICOT, la aceste infracțiuni, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

Informaţiile sunt completate de un alt comunicat de presă, transmis miercuri de Poliţia Română, care arată că percheziţiile vizează şi 4 instituţii publice şi mai multe locuinţe, iar până la transmiterea acestei știri au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de parchet 10 persoane.

„Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale şi deturnarea licitaţiilor publice, de la foarte mulţi furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale", potrivit IGPR.

Acțiunea a fost desfășurată împreună cu ofiţeri de poliţie de la Direcţia de Combatere a Criminlităţii Organizate, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalitatii Economice şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică, cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”.

 Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.