29 de percheziţii au fost efectuate, luni, în judeţele Bihor, Maramureş, Ilfov şi Mureş, iar 14 persoane sunt audiate în prezent la sediul DIICOT Maramureş, într-o anchetă ce vizează o grupare suspectată de înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ancheta este derulată de DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Ilfov, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea şi Mureş, cu suportul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Din verificările efectuate până în prezent, procurorii au descoperit că gruparea este formată din farmacişti, medici şi asistente medicale care efectuau tranzacţii ilicite cu medicamente, având ca scop fraudarea bugetului Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, membrii grupării au făcut mai multe tranzacţii fictive cu medicamente pentru bolnavii de cancer. Cantităţi importante de medicamente din domeniul oncologic ori hematologic erau achiziţionate fără documente legale de provenienţă şi introduse în gestiunea firmelor pe baza unor acte false.

Ulterior, folosindu-se de reţete fictive prescrise de medicii implicaţi pe numele unor persoane care nu aveau astfel de boli, firmele "eliberau" medicamentele şi încasau contravaloarea acestora de la bugetul public. În realitate, însă, ele rămâneau în farmacii, fiind scoase fără acte justificative ori cu facturi obţinute de la firme fantomă din Bucureşti şi Bihor.

Firmele facturau livrări fictive de medicamente către farmaciile care trebuiau să justifice existenţa acestora pe stoc şi, mai apoi, să le poată livra altor membri ai grupului infracţional din ţară, pentru a fi reintroduse în circuitul comercial încă o dată, urmărindu-se din nou decontarea lor prin aceleaşi metode.

Luni, procurorii DIICOT au decis să acţioneze în forţă şi au descins în percheziţii la mai multe depozite de medicamente, la farmacii dar şi la un spital din Baia Mare. Acţiunea, derulată cu sprijinul jandarmilor, s-a lăsat cu o captură de proporţii, fiind descoperite şi ridicate sute de cutii cu medicamente fără documente de provenienţă dar şi peste 80.000 dolari cash.