Sunt percheziţii în derulare, miercuri după amiază, la Primăriile Brusturi şi Spinuş, dar şi la alte 4 adrese din Bihor şi Sălaj, într-un dosar care priveşte suspiciuni de fraudă la încheierea şi derularea unor contracte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2). 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, la solicitarea BIHOREANULUI, de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, anchetatorii au descins la 6 adrese situate în Bihor şi Sălaj, "dintre care două sunt ale unor instituţii publice".

"În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice", se precizează în informare.

Acţiunea, a mai arătat procurorul, s-a realizat într-un dosar care vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni referitor la încheierea şi derularea unor contracte privind lucrări publice, finanţate prin programul PNDL 2".

Sursele BIHOREANULUI au arătat că instituţiile publice vizate de percheziţii sunt Primăriile Brusturi şi Spinuş. 

"N-avem ce ascunde"

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, viceprimarul comunei Spinuş, Emil Badea, a declarat că anchetatorii au solicitat documentele privind autorizarea şi decontarea de către Ministerul Dezvoltării a unor lucrări de reabilitate a infrastructurii rutiere, finanţate prin programul PNDL 2.

"Au fost lucrări care au fost verificate de mai multe ori, de Inspecţia în Construcţii, Corpul de control al Ministerului Dezvoltării, acum şi de procurori. Problema e acolo că s-au sistat lucrările pentru că nu s-au mai plătit, n-am mai primit bani să plătim executantul. Acesta a terminat 80% din lucrări, le-a făcut înainte de termen chiar. Acum şi aia e o problemă, de ce s-au făcut aşa repede", a explicat  viceprimarul.

Potrivit edilului, funcţionarii Primăriei au predat procurorilor toate documentele solicitate. "Noi nu avem ce să ascundem", a declarat Badea.

De la Primăria din Brusturi, procurorii au ridicat dosarul de autorizare şi cel pentru decontarea lucrărilor de extindere a reţelei de apă, un proiect despre care BIHOREANUL a dezvăluit deja că a fost blocat de Ministerul Dezvoltării pe motiv că dosarul ar avea la bază falsuri şi grave erori de proiectare şi execuţie

Primăriţa comunei, Livia Bârlău susţine, la fel ca edilul din Spinuş, că a predat anchetatorilor toate documentele solicitate.

"Cercetările sunt legate de finanţarea de 11 milioane de lei pentru reţeaua de apă. Din lucrare s-au executat şi decontat lucrări de 4,4 milioane de lei după care a intervenit o dispută cu Inspectoratul de Stat în Construcţii pe tema autorizării. Adică de ce a autorizat lucrarea Primăria Brusturi şi nu Consiliul Judeţean. Suntem în proces legat de acest lucru dar, între timp, am închis autorizaţia emisă de Primărie, ca să solicităm de la Judeţ", a explicat primăriţa. Referitor la suspiciunea că în dosarul proiectului ar fi existat o autorizaţie falsă cu antetul Consiliului Judeţean, în locul căreia ulterior s-a depus o autorizaţie emisă de Primăria Brusturi, ceea ce a dus în final la blocarea decontărilor, Livia Bârlău susţine că aceeaşi problemă a existat la mai multe Primării din judeţ care au lucrat cu acelaşi constructor. "O astfel de suspiune există la mai multe Primării, nu numai la Brusturi", spune primăriţa.