Operaţiune uriaşă a procurorilor DIICOT! 200 de percheziţii domiciliare au fost declanșate miercuri și sunt încă în derulare la ora publicării acestei știri în 19 judeţe din ţară, inclusiv în Bihor, în cadrul unei anchete privind o grupare infracţională organizată profilată pe contrabanda cu bijuterii din aur provenite din Turcia şi camătă. Doar din două dintre transporturile "interceptate" de procurori, s-au confiscat aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur. 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, percheziţiile sunt coordonate de procurorii Biroului Teritorial Călăraşi al DIICOT şi se desfăşoară în judeţele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, București, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Din informaţiile strânse până acum de procurori, rețeaua a acţionat în perioada iulie 2021, liderii grupării fiind deţinătorii unui amanet din municipiul Medgidia, judeţul Constanţa. "Aceştia au organizat grupul, sesizând potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale)", au explicat anchetatorii. 

Membrii grupului se deplasau săptămânal în Turcia, unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile. Apoi, marfa era expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau membrii rețelei, aceștia având stabilite relaţii cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Ulterior, bijuteriile erau distribuite în ţară, printr-o "adevărată reţea, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase". 

Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur (foto), spun anchetatorii. 

Camătă şi evaziune

Din comunicatul procurorilor reiese că membri grupării desfăşurau şi activităţi de camătă, proponderent în Medgidia şi alte localităţi din judeţul Constanţa, "operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia".

Banii proveniți din infracțiunile comise  au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite a acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Ancheta în cauză se desfăşoră cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul IGPF - Garda de Coastă.

La operaţiunea de joi participă polițiști din cadrul IGPR - Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), IGPF - Garda de Coastă, DCCO, structurile de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!