Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor şi Parchetul de pe lângă Tribunal au anunţat miercuri efectuarea unui număr de 11 percheziţii domiciliare în Oradea şi alte localităţi învecinate, în cadrul unui dosar penal în care 9 persoane sunt acuzate că au prejudiciat statul cu peste 12 milioane de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al IPJ Bihor, membrii grupării, bihoreni cu vârste vârste între 20 şi 72 de ani, sunt suspectaţi că au emis facturi fictive în valoare de peste 50 milioane de euro, în numele unor societăţi pe care le controlau şi prin care atestau în mod nereal livrarea unor produse sau servicii către diferite societăţi beneficiare din întreaga ţară, acestea din urmă deducând astfel ilegal TVA în valoare de aproximativ 12 milioane de euro.

"Cele 9 persoane sunt acuzate de anchetatori că, începând cu anul 2010, au constituit sau preluat 34 de societăţi comerciale fără intenţia de a derula vreo operaţiune comercială licită, iar ulterior, în numele acestor societăţi, au emis facturi nereale, care atestă livrarea unor produse sau servicii către diferite firme beneficiare din judeţul Bihor şi din ţară", se arată în comunicat.

Scopul pentru care beneficiarii au urmărit înregistrarea în contabilitate a respectivelor facturi este acela de a sustrage firmele de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, precum şi de a retrage din patrimoniile societăţilor, sub o aparenţă de legalitate, sume importante de bani, în numerar.

"Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial licit, în general, firmele beneficiare au efectuat plata contravalorii facturilor prin transfer bancar. Sumele de bani au fost retrase în aceeaşi zi de către suspecţi, în baza unor borderouri de achiziţie care cuprind de asemenea date nereale, iar în schimbul uni comision, reprezentând procent din valoarea sumei retrase, acestea au fost predate de către suspecţi reprezentanţilor firmelor care au efectuat plăţile", mai arată comunicatul.

Cei 9 bihoreni sunt acuzaţi că au beneficiat de un comision cuprins între 5 şi 10 procente din sumele de bani retrase şi predate către reprezentanţii societăţilor beneficiare ale acestui circuit evazionist care funcţiona în întreaga ţară.

"Au fost identificate peste 300 de societăţi comerciale care sunt beneficiare ale unor astfel de documente în baza cărora, ulterior, s-a procedat la deducerea ilegală a TVA-ului de plată către bugetul consolidat al statului, fiind astfel diminuat şi impozitul pe profit", arată un comunicat transmis de Parchetul Bihor.

Cercetările continuă în acest caz, iar după percheziţii cei 9 indivizi vor fi audiaţi la sediul IPJ Bihor. Ei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. De asemenea, în cauză s-a dispus luarea unor măsuri asiguratorii în vederea reparării pagubei.