Ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu poliţişti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice, însoţiţi de inspectori antifraudă şi sprijiniţi de lucrători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, au declanşat, miercuri, 24 de percheziţii în Bihor, Ilfov, Alba, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi.

Acţiunea, desfăşurată sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se desfăşoară la sediile sociale a nouă societăţi comerciale, precum şi 15 locuinţe ale unor persoane fizice.

Potrivit unui comunicat al procurorilor, ancheta desfăşurată cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR priveşte fapte de evaziune fiscală din perioada 2012-2014. "Administratorii a patru societăţi comerciale din judeţele Ilfov şi Hunedoara au creat un circuit comercial fictiv prin declararea unor operaţiuni comerciale inexistente, susţinute doar scriptic prin facturi fiscale ce atestă vânzarea-cumpărarea de concentrat cuprifer, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit, prin diminuarea masei impozabile", se arată în informare.

Valoarea tranzacţiilor fictive declarate fiscal se cifrează la peste 3,5 milioane euro, iar pentru a se crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor, plata se făcea prin transfer bancar în conturile societăţilor emitente, banii fiind retraşi şi remişi ulterior reprezentanţilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane.

Prejudiciul creat bugetului de stat, stabilit până în prezent, se ridică la valoarea de  1,1 milioane euro.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, între persoanele bănuite de evaziune fiscală se află şi administratorul firmei Ronefer SRL Voluntari, Maria Gherghe, cunoscută ca "Doamna de Cupru". Gherghe este fost funcţionar în Ministerul Metalurgiei şi apoi până în 2000 salariat al Conef, compania care a preluat toate exploatările de metale neferoase din România.