Echipaje complexe formate din procurori ai DIICOT Timişoara şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Timişoara au declanşat, joi, 20 de percheziţii în Bihor, Timiş, Mehedinţi şi Dolj, într-un dosar de evaziune fiscală care îl vizează pe omul de afaceri sirian Waari Ghessan, fondatorul grupului de firme Tioss, producător şi distribuitor de băuturi răcoritoare.

Potrivit anchetatorilor, sirianul este acuzat că a pus la punct un sistem de fraudare a bugetului de stat prin introducerea în circuitul contabil al societăţilor sale de facturi care atestau tranzacţii fictive, provenind de la firme cu comportament fantomă din Strehaia şi Oradea.

"În perioada ianuarie 2010 – decembrie 2013, suspectul, asociat şi administrator al Tioss Commerce SRL, a coordonat un grup infracţional, format din 20 de persoane, al cărui scop infracţional a constat în crearea unui circuit evazionist, prin înregistrarea în contabilitatea societăţii de facturi reprezentând operaţiuni fictive, aferente activităţilor licite efectuate şi înregistrate de societate. Obiectul activităţilor infracţionale a constat în emiterea de facturi generatoare de TVA şi cheltuieli deductibile, operaţiuni fictive, în vederea legalizării provenienţei unor cantităţi de zahăr şi ulei alimentar achiziţionate ilicit de către societatea administrată de către liderul grupului", se arată într-un comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DIICOT. 

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare de 15.064.372 lei, reprezentând impozitul pe profit în sumă de 6.802.682 lei şi TVA dedus ilegal în sumă de 8.261,690 lei.

La finalul percheziţiilor, la sediul DIICOT Timişoara vor fi prezentate în vederea audierii 20 de persoane. Activităţile se desfăşoară cu sprijinul BCCO Oradea, Craiova, Mehedinţi, Timiş, al jandarmilor, respectiv cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al Serviciului Român de Informaţii.