O femeie în vârstă de 53 ani din Oradea a fost reţinută pentru 24 ore, iar şase locuinţe din Oradea şi din comuna Sârbi au fost percheziţionate într-un dosar al poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor, pornit într-un caz de escrocherie cu acte măsluite.

În schimbul unor comisioane, femeia le procura "clienţilor" adeverinţe de venit pe numele unor persoane care, apoi, erau folosite pentru garantarea unor împrumuturi.

Până în prezent, poliţiştii au identificat şapte bihoreni ajunşi giranţi fără voia lor...

Afaceri cu giranţi

Potrivit unui comunicat trimis vineri de Poliția Bihor, în caz sunt anchetate în total opt persoane. „Şapte dintre cele opt persoane cercetate ar fi încheiat, în mod fraudulos, contracte de împrumut, cu o societate de creditare din Oradea, în baza unor înscrisuri falsificate - adeverințe de venit pentru giranți - fără acordul și cunoștința unora dintre persoanele care figurau ca giranți", se precizează în informare. 

Afacerea s-a derulat în perioada iunie 2020 - martie 2021, iar documentele au fost obţinute cu sprijinul orădencei reţinute, care încasa sume de bani cu titlu de comision, cuantumul acestuia ridicându-se uneori până la jumătate din valoarea împrumutului. Documentele erau predate persoanelor interesate să acceseze credite, "inducând astfel, în eroare, persoanele însărcinate cu verificarea legalității documentelor de acordare a împrumuturilor". 

Prin această metodă, cei opt suspecţi au obţinut, în mod ilegal, împrumuturi în valoare de aproximativ 100.000 de lei.

Reținută 24 de ore 

Afacerea a ajuns în anchetă în momentul în care, pentru că beneficiarii creditelor nu şi-au achitat ratele, unitatea de creditare s-a îndreptat împotriva giranţilor. Revoltaţi, oamenii au reclamat escrocheria la Poliţie. 

În total, în urma cercetărilor, oamenii legii au pus sub învinuire opt bihoreni cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, din Oradea și din comuna Sârbi, care sunt cercetați, după caz, pentru înșelăciune, complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la uz de fals, în formă continuată.

Joi, polițiștii au descins la locuinţele a şase dintre suspecţi, de unde au ridicat înscrisuri, medii de stocare externe și telefoane mobile, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate pentru derularea înşelăciunilor.

La finalul perchezițiilor, orădeanca de 53 ani a ajuns în Arestul Poliției Bihor pentru 24 ore. Femeia, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Anca Vlădoiu, nu e la prima problemă penală. În 2014, ea a fost condamnată definitiv la 3 ani de detenţie într-un dosar în care a fost acuzată că a prejudiciat două unităţi bancare şi a fost urmărită internaţional vreme de doi ani, până să fie găsită.

Vineri, ea va fi prezentată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, unde procurorul care supraveghează ancheta va decide dacă va solicita alte măsuri preventive. 

Cercetările în caz sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Acțiunea de joi a beneficiat de sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și al polițiștilor de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea. De asemenea, ancheta se desfăşoară cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea.

UPDATE. În arest!

Anca Vlădoiu, orădeanca de 53 ani reţinută joi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, a fost arestată preventiv pentru 30 zile sub acuzele de complicitate la înşelăciune în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la uz de fals în formă continuată. 

Măsura a fost dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea, la solicitarea Parchetului Oradea, însă nu e definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bihor în termen de 48 ore.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!