15 persoane au fost reţinute, iar 9 dintre acestea vor fi prezentate la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă, într-o anchetă a procurorilor DIICOT Oradea pornită pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi operaţiuni cu substanţe psihoactive. Protagoniştii sunt multirecidivişti, unii chiar judecaţi în prezent pentru fapte similare. 

Droguri la colet

Potrivit unui comunicat al procurorilor, din cercetările efectuate până acum în acest caz, în perioada ianuarie - iulie 2020, gruparea a alimentat consumatorii de droguri din Bihor şi Maramureş, substanţele - droguri de risc şi etnobotanice - fiind furnizate de doi orădeni, un bărbat în vârstă de 37 ani şi o tânără de 23 ani, stabiliţi în Ungaria. 

Drogurile erau trimise prin intermediul unor firme de coletărie altor 18 membri ai grupării, care le-au preparat, porționat și pus în vânzare.

Miercuri, 29 iulie, procurorii DIICOT şi poliţiştii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Oradea au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Bihor și Maramureș, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 250 de grame de materii vegetale impregnate cu pulberi psihoactive, 45 de grame de pulbere psihoactivă, 10 grame de cristale de MDMA, 12 comprimate de ecstasy, 1,5 litri de acetonă, 2 litri de diluant, 16 telefoane mobile, 5 aparate de mărunţit, 6 cântare de precizie, precum și sumele de 10.000 de lei şi 232.000 de forinți.

Concomitent, poliţiştii români au descins şi în Ungaria, unde au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza localităților Váncsod şi Gáborján, la reședințele liderilor grupării, de unde au fost ridicate alte 125 de grame de pulberi psihoactive şi 82 de grame de cristale de MDMA, bani și două autoturisme ce ar fi aparținut acestora.

20 de persoane ridicate

Într-o informare transmisă pe marginea cazului de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, gruparea ar fi avut 20 de membri, cu vârste cuprinse între 22 şi 52 de ani, dintre care 17 din judeţul Bihor şi 3 din judeţul Maramureş, care ar fi acţionat în județele unde aceștia aveau domiciliul, precum şi în Ungaria. 

În finalul percheziţiilor, miercuri, toate cele 20 persoane au fost ridicate, iar în urma audierilor întinse până noaptea târziu, 15 au fost reţinute pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Dintre acestea, în cursul zilei de joi, 9 inculpaţi urmează să fie prezentați în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă. Este vorba despre Kovacs József Zsolt, Patricia Vălcan, Diószegi László, Okaytekin Kenan, Florin Pop, Călin Boldiş, Farkas Gustáv şi soţii Venţel Tünde şi Tibór, aceştia din urmă fiind orădeni domiciliaţi în Ungaria şi consideraţi liderii grupării. 

Afaceriști cu „tradiție”

Toţi sunt recidivişti, unii condamnaţi, alţii judecaţi pentru fapte similare, cum e şi cazul lui Kovacs József Zsolt şi al concubinei sale, Patricia Vălcan, judecaţi din 2016 după ce s-a descoperit că făceau trafic cu etnobotanice, procurorii DIICOT Oradea stabilind că, în mai puţin de un an, cei doi şi-au făcut o clientelă de peste 250 de persoane şi un profit de peste 100.000 lei. 

Acţiunea de miercuri a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SIC Bihor și Maramureș, SAESP Bihor și Maramureș, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor, al poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, precum și al jandarmilor din cadrul IJJ Bihor.

În cadrul percheziţiilor efectuate pe teritoriul Ungariei, poliţiştii români au beneficiat de sprijinul poliţiştilor de crimă organizată de la Biroul Naţional de Investigaţii Debrecen din cadrul Poliţiei Naţionale Ungare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

UPDATE:

Prezentate în fața instanței, cele 9 persoane au fost arestate pentru 30 de zile.