Locuinţele şi cabinetele a două doctoriţe orădene, cadre universitare la Facultatea de Medicină Oradea, specializarea Medicină Dentară, au fost percheziţionate, marţi şi miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, într-un dosar deschis pentru fapte de corupţie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău, dosarul vizează un profesor universitar şi un şef de lucrări, bănuiţi că ar fi luat mită de la studenţi, pentru promovarea unor examene.

Procurorii au ridicat mai multe documente, atât de la Facultatea de Medicină, cât şi de la cabinetele celor două profesoare.

Şpagă după reţetă

"Informaţii mai multe vom putea face publice după audierile care se vor desfăşura în cursul zilei de joi. Pot spune că e vorba de două doamne, iar faptele sunt similare celor pentru care a fost condamnat un alt cadru universitar al aceleiaşi facultăţi, Constantin Romanul", a declarat prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

Cotrău se referă la celebrul caz al fostului prodecan de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, profesorul universitar Constantin Romanul, doctor în ştiinţe medicale, prins în flagrant, pe 26 iunie 2014, tot de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în timp ce îşi "taxa" studenţii cu câte 200 euro pentru a-i promova la examenul pe care aceştia urmau să-l susţină cu el.

Universitarul, medic şi şef de secţie la Secţia Oro-Maxilo-Facială, a fost ridicat din cabinetul său din Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi reţinut, instanţele de judecată respingând însă cererea de arestare formulată pe numele lui de procurori, măsură pe care au înlocuit-o cu arestul la domiciliu.

În total, Romanul a fost dovedit că a luat mită de la 25 de studenţi care îi frecventau cursurile şi a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fiind condamnat definitiv, în 2015, la o pedeapsă extrem de blândă, de 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei.

"Nu ştiu"

Contactaţi în legătură cu noul caz descoperit la Facultatea de Medicină şi Farmacie, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a spus că ştie doar că de la FMF s-au ridicat nişte documente, dar nu cunoaşte amănunte despre ancheta procurorilor.

La rândul său, decanul FMF, dr. Adrian Maghiar, a confirmat informaţiile şi a ţinut să sublinieze că în cadrul facultăţii nu au fost făcute percheziţii.

"La facultate nu au fost percheziţii. Sunt două cadre didactice care au fost percheziţionate, într-un dosar din 2016, nu ştim încă ce conţine dosarul şi nici despre ce anume sunt acuzaţiile. Am înţeles că s-au făcut percheziţii şi la domiciliul unuia dintre cadre, despre celălalt cadru nu ştiu, nu răspunde la telefon. Ne-au cerut nişte relaţii în legătură cu contractele lor de muncă, cu facultatea", a precizat Maghiar.

Decanul a refuzat să spună numele celor două cadre didactice anchetate. "Sunt două cadre didactice de la Medicina Dentară, care predau ore. Nu ştiu... Bănuiesc că ar fi vorba despre examene, deci nu ştiu ce să vă spun. Încă mai multe informaţii nu am", a conchis Adrian Maghiar.