Procurorii DIICOT Timișoara au anunțat că au descins, duminică dimineață, la 44 de percheziții în Bihor, Arad, Hunedoara, Alba și Sibiu, inclusiv la sedii de firme, într-un dosar penal care vizează importurile ilegale de gunoaie în România.

Mai precis, sunt cercetate infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Grupare pe paliere

Potrivit comunicatului, începând cu anul 2021, în județele Timiș, Arad, Bihor și Hunedoara, dar și în București, „mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale”.

OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, interzice introducerea deșeurilor în România pentru a fi depozitate, așa că gruparea a transportat gunoaie aici sub pretextul reciclării lor.

Importatorii de gunoaie erau bine organizați. Potrivit DIICOT, pe primul palier al grupării erau intermediarii sau brokerii de deșeuri, adică cei care se ocupă de valorificarea deșeurilor în numele altor persoane, chiar dacă nu intră fizic în posesia lor. Ei au asigurat disimularea deșeurilor, falsificând acte în așa fel încât gunoaiele să pară resturi care pot fi reciclate sau valorificate.

„Cel de-al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deșeurilor în vederea reciclării/recuperării în țară. Actele de transport și documentele însoțitoare au fost întocmite cu mențiuni nereale potrivit cărora deșeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare/recuperare”, a transmis DIICOT Timișoara.

Gunoaiele nu au fost nici măcar colectate pe categorii, și tot amestecate au fost transportate, așa că nu mai puteau fi reciclate, arată procurorii.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor. Conform legilor europene, însă, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri provenind din țară.

Transportau doar în weekend, și noaptea

În acte, persoanele vizate de perchezițiile DIICOT au pretins că aveau instalații de reciclare sau recuperare, ca să justifice transporturile de deșeuri. În alte situații, au scris în hârtiile cu care s-au prezentat la frontiera României că transportă materie primă, deși încărcătura era formată exclusiv din deșeuri.

„Pe parcursul activității de urmărire penală au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1500 de tone de deșeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în țară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României”, a mai transmis DIICOT.

Ca să nu fie descoperiți, transportatorii aveau și propria „rețetă”: „au acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, lămuresc procurorii.

Merită menționat că Poliția de Frontieră Bihor și comisarii de mediu din județ au anunțat, în ultimul an, zeci de asemenea descoperiri: TIR-uri încărcate cu așa-zisă materie primări sau obiecte second-hand, dar în realitate gunoaie care nu pot folosi la nimic, și care încercau să intre în țară.

De asemenea, schema dezvăluită duminică de procurori nu este nouă. Așa cum BIHOREANUL a scris în anii trecuți, afaceriști bihoreni conectați cu Mafia italiană au transformat Bihorul într-o pubelă, aducând aici cantități uriașe de gunoaie. 

Comunicatul DIICOT mai precizează că 40 de persoane vor ajunge la audieri.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Hunedoara și Sibiu, specialiștilor din cadrul ANAF și comisarilor Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, la anchetă au contribuit jandarmii din județele Arad, Bihor, Alba și Sibiu, dar și polițiștii de frontieră din Borș și Nădlac.

UPDATE: Gunoaie din Italia, la o firmă din Lugașu de Jos!

În cadrul operațiunii declanșate duminică, procurorii DIICOT au ridicat un om de afaceri din Oradea, Bogdan Macra, chiar de pe Aeroport, când se întorcea din vacanța din Turcia.

De asemenea, anchetatorii au ajuns în curtea unei firme din Lugașu de Jos, unde au fost depozitate gunoaie din Italia. 

Imaginile făcute publice de DIICOT arată că au fost găsite și sume mari de bani, în bancnote de lei și euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!