Descinderile făcute duminică de procurorii DIICOT, care anchetează importurile ilegale de gunoaie din străinătate în România, au avut o oprire și la Aeroportul Oradea.

Un om de afaceri din domeniu, Bogdan Macra, a fost reținut când se întorcea din vacanța din Turcia, scrie Antena 3 CNN.

Aceeași sursă notează că în depozitul firmei sale de pe un câmp din Bihor au ajuns mii de tone de gunoi din vestul Europei. Operațiunile ilegale de acolo au fost supravegheate cu drone.

Macra are calitatea de suspect și este unul dintre cei mai importanți lideri ai grupării care aducea ilegal gunoaie în țară, sub pretextul valorificării lor, scrie și g4media.ro. El a fost depistat de o echipă BCCO Oradea și BCCO Cluj.

Tot duminică, a fost ridicat de-acasă un afacerist din Arad și soția acestuia, și ei implicați în afacerile clandestine cu gunoaie.

44 de percheziții au avut loc, duminică, la domiciliile unor persoane și sediile unor firme din Bihor, Arad, Hunedoara, Sibiu și Timiș. Gruparea ar fi adus în țară cel puțin 1.500 de tone de gunoaie, sub pretextul valorificării lor, dar în realitate fără ca acest lucru să se întâmple.

În urma descinderilor, 40 de persoane au fost duse la audieri, ancheta fiind coordonată de procurorii DIICOT Timișoara.

UPDATE: Gunoaie din Italia, la Lugașu de Jos!

Presa din Timișoara scrie, citând informații de la DIICOT Timișoara, că duminică după-amiază, în cadrul operațiunii, în curtea unei firme din Bihor au fost găsite două transporturi cu deșeuri aduse din Italia.

Potrivit pressalert.ro, ar fi vorba de un punct de lucru din Lugașu de Jos pe care îl deține o firmă din Oradea.

Aceeași sursă notează că ancheta a început anul trecut, de la o firmă din Arad care aducea din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, camioane cu deșeuri. Gunoaiele intrau în țară sub pretextul valorificării, și ajungeau la o firmă din Hunedoara.

În 2022, în afacere ar fi intrat și firma din Oradea, care apoi a creat depozitul de gunoaie pe un câmp din Lugașu de Jos.

Imaginile făcute publice duminică de procurorii DIICOT mai arată că, în timpul perchezițiilor, au fost găsite și sume uriașe de bani, în bancnote de lei și euro.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!