Cinci percheziţii s-au declanşat miercuri dimineaţă în Oradea, fiind vizate patru persoane, printre care şi orădeanca Nela Mirela Secară, administratoarea Artpel Grup, o cunoscută companie profilată pe fabricarea articolelor de voiaj, marochinarie şi a articolelor de harnaşament. 

Descinderile sunt organizate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ 200.000 de euro. 

Acţiunea este coordonată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, procurorul Vasile Popa, din verificările efectuate până în prezent, în cursul anului 2010, suspecţii au înfiinţat societăţi comerciale în numele cărora, ulterior, au fost emise documente justificative fictive, care atestă efectuarea unor operaţiuni comerciale nereale, ca de pildă prestări servicii sau livrări de bunuri.

În total, anchetatorii au identificat peste 10 societăţi comerciale care sunt beneficiare a unor astfel de documente în baza cărora, ulterior s-a procedat la deducerea ilegală a TVA-ului de plată către bugetul consolidat al statului, fiind astfel diminuat şi impozitul pe profit. Printre acestea se numără şi Artpel Grup.

"Cuantumul prejudiciului cauzat este de aproximativ 200.000 euro", a declarat procurorul Vasile Popa.

Persoanele cercetate la care au fost efectuate percheziţiile domiciliare, între care şi administratorul Arpel Grup, Nela Mirela Secară, au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri, urmând ca poliţiştii să decidă oportunitatea luării unor măsuri preventive împotriva lor. 

"În cauză s-a dispus luarea unor măsuri asiguratorii în vederea reparării pagubei", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.