Ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție Bihor au descins, joi, la Beiuș, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, într-un dosar în care o agentă de poliție este suspectată că a luat mită. Sunt vizați și doi afaceriști cunoscuți din comunitate, suspectați că i-au dat respectivei șpagă, sub forma unor „avantaje materiale”.

De la un dosar e viol

Potrivit unui scurt comunicat al DGA, este vorba despre 4 percheziții, „dintre care 3 la domiciliile tot atâtor persoane din localitatea Beiuș (între care un agent de poliție) și una la sediul Secției Poliție Rurală Beiuș”.

„În cauză se efectuează cercetări într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și dare de mită, referitor la presupunerea rezonabilă că, în perioada octombrie 2023 - octombrie 2024, agentul de poliție a primit diverse avantaje materiale pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu raportat la un dosar penal în care efectua cercetări pentru săvârșirea unei infracțiuni de viol”, arată comunicatul.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, una dintre descinderi a avut loc la cetățeanul braziliano-italian Antonio Faccin, stabilit în zonă, care a scandalizat opinia publică după ce a fi încercat să întreţină un act sexual anal cu un copil și ar fi întreţinut cu el un act sexual oral. El a și fost arestat în acest dosar. 

Conform unui comunicat transmis, în octombrie anul trecut, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, bărbatul în vârstă de 61 ani ar fi comis faptele în cursul lunii septembrie 2023, în două date diferite, în timp ce se afla împreună cu copilul de 12 ani în localitatea Talpoş, comuna Batăr. "Inculpatul, în autoturismul său personal, prin constrângere psihică şi profitând de imposibilitatea persoanei vătămate de a-şi exprima voinţa, a încercat să întreţină cu persoana vătămată, minor în vârstă de 12 ani, un act sexual anal şi apoi a întreţinut cu minorul un act sexual oral", scrie în document. 

Faccin e cunoscut în comunităţile de romi din zonă, unde s-a făcut remarcat prin donaţii făcute copiilor din familiile nevoiaşe, fără ca până acum să fi avut vreo reclamaţie pentru comportament inadecvat. Părinții victimei sale au denunţat abuzul, care ar fi fost confirmat şi de specialiştii Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor.

O altă percheziție s-a derulat joi la Dumitru Gal, un om de afaceri cunoscut, considerat motorul celei mai mari cooperative agricole din Bihor, despre care BIHOREANUL a scris recent

Ambii se ocupă cu recoltarea și comercializarea fructelor de pădure, fiind parteneri de afaceri de mai multă vreme.

„Fără nicio dovadă”

Potrivit surselor ziarului, polițista vizată de anchetă este chiar cea care a instrumentat dosarul de viol al lui Antonio Faccin, iar cei doi afaceriști locali sunt acuzați de dare de mită.

De altfel, dosarul brazilianului a fost trimis în instanță chiar în cursul zilei de miercuri, potrivit avocatului lui Faccin, Mircea Ursuța, care face o legătură între cele două evenimente. „Se încearcă acoperirea faptului că în dosarul de viol în care este cercetat clientul meu nu există nicio dovadă clară împotriva lui și că, fără nicio dovadă, el a fost reținut și arestat preventiv. Acum s-a inventat un nou dosar, care să acopere incompetența. Tipic pentru Beiuș: ieri rechizitoriul, astăzi scandalul”, afirmă Ursuța.

„N-am nicio legătură”

După apariția acestei știri, Dumitru Gal a contactat BIHOREANUL și a precizat că nu are nicio legătură cu povestea. „Sunt foarte dezamăgit ca sunt implicat în acest scandal cu care nu am nicio legătură. Eu cu doamna polițistă mă cunosc din copilărie. Singurul cadou pe care i l-am făcut a fost un parfum de ziua ei, a costat 600 lei. Nu am cerut nimănui să încalce legea niciodată, și n-aș face-o niciodată, mai ales într-un asemenea caz. Și eu am copii, iar dacă Faccin este vinovat, mi se pare logic sa fie tras la răspundere”, a spus el.

UPDATE: Poliția Bihor se delimitează

Printr-un comunicat transmis joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor anunță că a fost informat de reprezentanții Parchetului Bihor cu privire la faptul că, „față de un angajat al instituției se fac cercetări în cadrul unui dosar penal, în acest sens efectuându-se, în cursul acestei dimineți, o percheziție la sediul unei unități de poliție”.

„Precizăm că, în funcție de rezultatul cercetărilor și evoluția anchetei, care beneficiază de sprijinul nemijlocit al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în conformitate cu prevederile legale, conducerea instituției va dispune, cu celeritate, măsuri legale în consecință.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea”, se arată în comunicat.

IPJ mai subliniază că „indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege” și a reiterat că „susținem toate activitățile specifice procedurilor penale și avem ca deziderat funcționarea sistemului doar cu polițiști integri și profesioniști!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!