Un număr de 175 de percheziţii domiciliare s-au derulat, marţi, în Bihor şi alte 19 judeţe, iar 19 persoane au fost ridicate şi conduse la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea realizată cu sprijinul Europol fiind dispusă în cadrul a cinci dosare penale în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în domeniul comerțului intracomunitar cu autovehicule second-hand. 

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, operaţiunea s-a derulat în  judeţele Bihor, Ilfov, Argeș, Buzău, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea,  Vrancea şi municipiul Bucureşti. 

"Cercetările privesc o grupare infracțională specializată în infracțiuni de evaziune fiscală, care, prin intermediul membrilor săi, ar controla direct sau prin interpuși mai multe societăți comerciale cu activități în domeniul comerțului intracomunitar cu autovehicule second-hand", se arată în informare. 

Prin intermediul firmelor ar fi achiziționate astfel de autovehicule de la parteneri din spațiul Uniunii Europene, cu preponderență din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța și Spania, care ar fi fost vândute în România, fără a înregistra veniturile în evidențele contabile și fără a declara operațiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

"Prin activitatea infracțională derulată de membrii acestei grupări infracționale, în perioada 2018-2019, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 35.000.000 de lei", se spune în comunicat. 

Echipele participante la operaţiune sunt coordonate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București şi sunt constituite din ofițeri și agenți de poliţie judiciară din Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Direcția de Investigații Criminale, Institutul Național de Criminalistică, Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, precum și din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Argeș, Bihor, Buzău, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, care pun în aplicare mandatele de percheziție domiciliară.

De asemenea, specialiștii Direcției Generale Antifraudă Fiscală fac verificări asupra legalității achizițiilor intracomunitare de autoturisme de pe piața europeană.

Suportul operativ a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR. Acțiunea beneficiază de sprijinul specialiștilor din cadrul Europol, prin intermediul biroului mobil.