Cinci bihoreni au fost ridicaţi, iar doi bărbaţi din Vaşcău au şi fost reţinuţi pentru 24 de ore, într-o anchetă care vizează fapte de înșelăciune și punere în circulație de bancnote contrafăcute. Membrii grupării, din care făceau parte cel puţin trei persoane, au plătit cu bancnote euro contrafăcute în magazine săteşti din județele Alba, Bihor și Hunedoara.

Înşelăciunile au fost comise în perioada ianuarie - iulie 2020, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române. Escrocii ar fi abordat diverși comercianți, în special din zonele rurale ale celor trei județe, și ar fi făcut cumpărături cu bancnote contrafăcute, pentru care ar fi propus schimburi valutare la cursuri avantajoase.

Faptele sunt anchetate, acum, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, care, marţi, au dispus realizarea a 8 percheziţii, la mai multe adrese din zona Ştei - Vaşcău.

Desfăşurate de polițiștii Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia şi Oradea, precum și de polițiști de la serviciile pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție Alba și Bihor, descinderile s-au terminat cu ridicarea unor telefoane mobile, cartele SIM precum și diverse bunuri în legătură cu care, spun poliţiştii, există suspiciunea că provin din activități infracționale.

Cinci bihoreni au fost conduşi la audieri, iar doi dintre ei au şi fost reţinuți pentru o perioadă de 24 de ore, după care au fost plasați sub control judiciar.

"În prezent, au calitate de suspect cele două persoane reţinute şi un bărbat care e arestat, într-o altă cauză, în judeţul Arad", a explicat, joi, pentru BIHOREANUL, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, Răzvan Cătălin Filip.

Potrivit acestuia, prejudiciul reţinut în cazul de la Câmpeni este de 900 lei. 

"Sunt mai multe cauze în care aceste persoane sunt suspecte pentru acelaşi gen de faptă. În Câmpeni au schimbat 4 bancnote false de 50 euro. Însă există un dosar şi în Bihor, pentru păcălirea unor comercianţi din zonă", a mai spus prim-procurorul Filip.