Echipaje de poliţişti ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, coordonate de procurori din cadrul DNA Oradea, au efectuat, joi, percheziţii în birourile unor grefiere de la Tribunalul Bihor şi în locuinţele acestora.

Simultan, alte echipe de anchetatori au verificat biroul şi domiciliul unui avocat, dar şi un birou de copiat acte din municipiu.

În timpul acţiunilor, poliţiştii anticorupţie au ridicat unităţi centrale de calculator şi documente într-o anchetă legată de preschimbarea abuzivă a unor termene de judecată, dar şi de falsificarea unor hotărâri judecătoreşti care privesc restituirea sau scutirea de la plata taxei de poluare.

În unele cazuri, spun sursele BIHOREANULUI, grefierele din Tribunalul Bihor, instanţa care judecă procesele pentru restituirea sau scutirea de la plata taxei de poluare, schimbau, contra cost, termenele de judecată în respectivele cauze, în aşa fel încât să grăbească obţinerea hotărârilor.

În alte, cazuri grefierele falsificau de-a dreptul decizii ale instanţei, adăugând chiar şi 40 de autoturisme într-o sentinţă dată iniţial pentru unul singur.

UPDATE:

Potrivit unui scurt comunicat făcut public vineri de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, percheziţiile au vizat birourile a două grefiere din cadrul Secţiei a II-a civilă, contencios administrativ şi fiscal.

"Cele două doamne grefiere au fost repartizate la începutul acestuia an să-şi desfăşoare activitatea în cadrul completelor ce soluţionează în primă instanţă cauze de contencios administrativ. În urma percheziţiilor au fost ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, urmând ca organul de urmărire penală să aprecieze concludenţa şi relevanţa materialului probator şi să ia măsurile legale ce se impun", a precizat Monenci.