Cinci persoane, foşti şi actuali administratori a trei societăţi comerciale din Bihor, sunt anchetate pentru crearea unui carusel evazionist care a provocat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei bugetului de stat. Poliţiştii au percheziţionat sediile firmelor implicate în fraudă, între care se numără şi unul dintre cei mai mari distribuitori de hrană pentru animale din județ, unde au pus sechestru pe întregul stoc de marfă.

Caruselul unguresc

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de birourile de presă ale Poliţiei Bihor şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, suspecţii sunt cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 37 și 51 de ani, persoane cu cetăţenie maghiară şi reşedinţa în România, dar și o persoană juridică.

În perioada mai 2021 - ianuarie 2024, spun procurorii, cele cinci persoane au deţinut, succesiv, calitatea de administratori la cele trei societăţi comerciale, două din Sântion şi una din Oradea, dintre care două au avut rol de "tampon" (firma orădeană şi una din Sântion).

Concret, prin intermediul celor două firme "tampon", afaceriştii au făcut achiziții intracomunitare de hrană pentru animale de la firme din Ungaria, pe care le-au facturat ulterior către beneficiarul real, distribuitorul de hrană pentru animale din Sântion.

În realitate, după cum au stabilit anchetatorii, firmele "tampon" au făcut importurile doar scriptic, beneficiarul final având spaţiile de depozitare și camioanele cu care s-ar fi efectuat de fapt achizițiile intracomunitare.

Scopul manevrei? Importurile erau supuse taxării inverse - adică beneficiarii erau obligaţi la plata TVA pentru achiziția făcută. Cele două firme paravan au colectat datoria, iar în final şi-au declarat insolvenţa, lăsând bugetul de stat cu "o gaură" de 4,5 milioane lei.

Percheziţii şi sechestre

Cert e că, marţi, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au desfăşurat trei percheziţii domiciliare în Oradea şi Sântion, la o persoană fizică și la sediul unor societăți comerciale, ridicând înscrisuri și documente, "în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în desfășurarea activității infracționale", se arată în informarea poliţiştilor. 

În timpul acţiunilor, polițiștii au indisponibilizat stocul de marfă deţinut de distribuitorul din Sântion, constând în hrană pentru animale, stoc în valoare de 277.641 de lei, iar în cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Firma, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Jody Prima Market şi deţine brand-ul "Animal food24", a avut în ultimii doi ani cifre de afaceri impresionante: 15 milioane lei în 2021 şi peste 27 milioane lei în 2022. 

Cercetările, derulate cu suportul de specialitate al Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea, sunt continuate de poliţiştii SICE, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!